fbpx

Fosil iz Srbije star pola miliona godina!

Najstariji fosil u ovom delu Evrope, deo vilice pronađen na tlu Srbije, star je možda i više od pola miliona godina i predmet je interesovanja svetskih naučnika jer dobijeni datumi pomeraju granice u proučavanju evolucije čoveka.

Ovo otkriće predstavlja najstariji nalaz ljudskih predaka u ovom delu Evrope, a članak su objavili Vilijam Džek Rink sa „Mekmaster" univerziteta u Kanadi i međunarodni tim pod rukovodstvom Dušana Mihailovića sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i Mirjane Roksandić sa Univerziteta u Vinipegu (Kanada).

Utvrđeno je, prema rečima Rinka, da je fosil star najmanje 397.000 godina i verovatno više od 525.000 godina, a pronađena vilica predstavlja najstariji istočnoevropski fosil srednjopleistocenskih hominida.

Mihailović je naglasio da je jugoistočna Evropa veoma značajna za razumevanje ljudske evolucije.

Dobro datovani fosili iz ovog perioda su veoma retki, a ovaj koji smo našli u mnogo čemu je jedinstven. Dobijeni datumi pomeraju granice u proučavanju evolucije čoveka. Istraživanja su pokazala da je Balkan predstavljao 'kapiju Evrope' i bio jedno od tri refugijalna područja gde su ljudi, biljke i životinje našli utočište tokom glacijala. Sve nas to inspiriše da nastavimo iskopavanja", istakao je Mihailović.


Roksandić je primetila da su u to vreme u zapadnoj Evropi ljudski preci počeli da poprimaju neandertalske karakteristike, koje se ne javljaju na ovom nalazu.

„Naučnici smatraju da je do razvoja neandertalskih crta došlo zbog toga što su zapadnoevropske populacije u glacijalnim periodima bile izolovane. Nasuprot tome, jugoistočna Evropa nikada nije bila izolovana od Azije i Afrike, pa su na evoluciju čoveka uticali sasvim drugačiji faktori. Balkansko poluostrvo je po svemu sudeći pripadalo matičnom području iz koga su ljudske zajednice rekolonizovale Evropu nakon povlačenja glečera. Fosil je opredeljen u vrstu Homo erektus", navodi Roksandićeva.

Na datovanju fosila (određivanju starosti) bili su angažovani antropolozi, arheolozi i fizičari iz Srbije, Kanade, Velike Britanije i Francuske.

Vilica je nađena 2006. godine, a datovanje je obavljeno na Univerzitetu u Bordou, u laboratoriji dr Rinka, nuklearnom reaktoru Univerziteta „Mekmaster" i Istraživačkom centru „Geotop" Univerziteta „Kvebek" u Montrealu, dok su analize sedimenata obavljene na Univerzitetu „Oksford Bruks" u Velikoj Britaniji.

Arheološka iskopavanja Velike i Male Balanice traju od 2004. godine, a finansira ih Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Od 2010. godine u okviru iskopavanja se organizuje međunarodna letnja škola, koja se realizuje u saradnji Filozofskog fakulteta u Beogradu i Univerziteta u Vinipegu.

Inače, Plos One je jedan od najprestižnijih časopisa otvorenog tipa, u kojem se objavljuju izveštaji iz različitih naučnih oblasti.

Izvor: RTS

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.