Viša cena alkohola - manje smrtnih slučajeva!?

"Uprkos popularnom suprotnom mišljenju, čak i najveći konzumenti alkohola smanjuju potrošnju kad se poveća minimalna cena alkoholnih pića", ističe rukovodilac studije Tim Stokvel, a prenosi Rojters.

U ovom istraživanju je analizirana situacija između 2002. i 2009. godine u kanadskoj državi Britanska Kolumbija posle uvodjenja minimalne cene alkoholnih pića.

Utvrđeno je da je u roku od dve do tri godine nakon povećanja minimalne cene zabeleženo smanjenje smrtnosti od alkohola za 32 odsto.

Stokvel objašnjava da oni koji konzumiraju najviše alkohola, najčešće piju baš najeftinija pića pa najviše i osećaju porast minimalnih cena alkohola.

Kanadski tim je takođe utvrdio da se povećanjem minimalne cene alkoholnih pića za 10 odsto postiže ukupno smanjenje konzumiranja alkohola za 3,4 odsto.

Rezultati ove studije će biti pažljivo proučeni u Britaniji, budući da vlada te zemlje planira uvođenje minimalne cene alkoholnih pića ne bi li smanjila sve veću sklonosto Britanaca, naročito mladih, opijanju i asocijalnom ponašanju.

(B92)

Pogledajte još