Novi Sad: Roditelji poginulih u diskoteci "Kontrast" krive državu

Optužnica Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu podignuta je protiv vlasnika lokala Alojza Ganića (68), dvojice zakupaca, Slaviše Stanišića (46) i Dejana Ratkovića (36), kao i protiv električara koji je obavljao popravke u klubu Miroslava Papuge (50).

Otac stradalog Marka Pavlovića iz Kragujevca, Ljubiša Pavlović, rekao je da su optuženi krivi, ali je još veća krivica na državi što je dozvolila "Kontrastu" da radi.

Božo Dalmacija, otac pokojne Milene Dalmacija, izjavio je da su za tragediju delimično odgovorni i vatrogasci koji su mogli brže da reaguju da su ušli na sporedni ulaz diskoteke.

On je za požar okrivio i inspekciju, a imao je primedbu i na nalaz veštaka hemičara, smatrajući da je on nepotpun.

Otac pokojne Marine Aničić, Rade, rekao je da su decu odgajali i školovali da od njih nešto stvore i da mu nije jasno kako je moguće da im je neko na takav način otrgao decu.

- Ja sam privatnik i dešava mi se da me inspekcija kažnjava što ne istaknem cenu na nekoliko pakli cigareta, a ovako nešto se dozvoljava - rekao je Aničić.

Branko Miladinović, otac Tamare Miladinović, rekao je da se zakleo na njenom grobu da će izmeniti zakonodavstvo o zaštiti od požara.

- U Kontrastu nema pristupa vatrogascima, uređaja za uzbunjivanje, evakuacionih stepenica, prozora, kao ni mreže hidranta - rekao je Miladinović.

Svi članovi benda Akapulko, koji je tragične večeri nastupao u "Kontrastu", rekli su da je požar izbio na bini, a da su u tom trenutku svi muzički instrumenti bili uključeni u struju i uprkos tome nijedan od njih nije oštećen.

Po rečima advokata Vladimira Beljanskog, zastupnika optuženog električara Miroslava Papuge, to dovodi u pitanje navod optužnice da je požar izazvao strujni udar zbog preopterećenih instalacija.

- Očigledno je da je struja i nakon izbijanja požara bila na bini, da su instrumenti bili uključeni i da nisu bili van funkcije. Ako dođe do kratkih spojeva prva stvar koja se dogodi je nestanak struje i oštećenje istrumenata - rekao je Beljanski.

Klavijaturista Dejan Vukomanović rekao je da mu je pevačica Ivana Pecović rekla da je videla jednu plesačicu koja je ispustila ili bacila zapaljenu baklju pod binu i da se u tom momentu stvorio dim između bine i zavese koji je bezuspešno nogama probao da ugasi.

Drugi klavijaturista Vojislav Jovanović rekao je da je požar izbio pod binom, gde se nalazio glavni strujni kabl i navodno jastuci iz separea. Prema njegovim rečima, konobari su probali vatru da ugase aparatom, ali on nije radio, a vatrogasci su došli za 10 do 15 minuta.

Svedočenje bubnjara Miloša Nikolića bilo je kontradiktorno u odnosu na iskaz dat u istrazi, pa su advokati najavili da će protiv njega podneti krivičnu prijavu.

On je u istrazi tvrdio da su se ispod bine zapalili jastuci i da je on pokušao da ih ugasi, da bi danas pred sudom rekao da se nešto zapalilo i da ne može sa sigurnošću da kaže da li su to bili jastuci ili nešto drugo.

Advokat oštećenih Aleksandar Moljac rekao je da je Nikolić zbog nedoličnog ponašanja zaslužio najmanje ukor sudije jer je ovo predmet koji je stvorio jako velik bol u dušama i srcima oštećenih.

- Njegova neozbiljnost je bila vrlo degutantna i nakon dogovora sa ostalim advokatima oštećenih najverovatnije će protiv njega biti podneta krivična prijava zbog lažnog svedočenja - rekao je Moljac.
Suđenje će biti nastavljeno sutra saslušanjem svedoka. U požaru 1. aprila prošle godine poginulo je šestoro mladih ljudi.

Beta,24 sata

Pogledajte još