fbpx

Sud danas odlučuje da li Mišković ostaje u zatvoru još mesec dana

Prema odluci po kojoj im je pritvor produžen 11. januara, u pritvoru mogu da budu do 10. februara, ali pošto je nedelja neradan dan, sud će odluku o produženju, ili eventualnom ukidanju pritvora, zameni za kućni pritvor ili neku drugu meru bezbednosti, doneti danas.

Ukoliko bude donesena odluka o produžetku pritvora, za 30 dana o novim merama odlučivaće Apelacioni sud. Postoji mogućnost da se donese i neka druga mera, poput kućnog pritvora.

Optužnica mora da bude podignut šest meseci od datuma hapšenja.

Miškovići, Đurašković i Jevtić uhapšeni su 12. decembra sa još šest osumnjičenih da su zloupotrebom položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona evra.

Krivično vanpretresno veće suda u januaru je ukinulo pritvor bivšem direktoru PZP "Niš" Zoranu Mihailoviću, direktoru "Šer korporacije" Ristu Ristiću i procenitelju "Konzita" Raši Zdravku.

Pritvor nije ni određivan bivšem direktoru PZP "Niš" Milutinu Gaševiću, bivšem akcionaru PZP "Niš" Zoranu Kaitoviću i direktoru "Delta brokera" Predragu Filipoviću. Njima su na početku istrage oduzeti pasoši i zabranjeno im je da napuštaju mesto boravišta.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sprovodi istragu protiv svih njih zbog sumnje da su zloupotrebom položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona evra.

Mišković i ostali pritvoreni se nalaze u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Po Zakoniku o krivičnom postupku, ukoliko i posle tri meseca ostanu iza rešetaka, o daljem produženju pritvora odlučuje Apelacioni sud u Beogradu, sve do podizanja optužnice koja u tom slučaju mora da usledi u roku od šest meseci od pritvaranja osumnjičenih.

Miškovićima i Đuraškoviću pritvor je određen zbog opasnosti od bekstva, bojazni da će tokom istrage uticati na svedoke, kao i zbog uznemirenja javnosti.

Saslušanje svedoka u istrazi protiv Miškovića i ostalih osumnjičenih nastavljeno je juče u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Kada se saslušaju svi svedoci, Miškoviću će ostati kao razlozi za pritvor opasnost od bekstva i uznemirenje javnosti. Opasnost od bekstva mogao bi otkloni polaganjem jemstva, a poslednji razlog ceniće sud s obzirom na okolnosti celog procesa.

Miškovići i Đurašković se terete da su, od 2005. do kraja 2010. godine, kao suvlasnici u privatizovanom Preduzeću za puteve "Niš", a preko njega i suvlasnici više preduzeća za puteve - "Beograd", "Kragujevac", "Vranje", "Srem put", "Bačka put" i drugih, neosnovano iz tih preduzeća izvukli novac i imovinu.

Osumnjičeni su od zajedničkog posla zaradili oko 30 milioina evra, od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona evra, Đuraškoviću 10 miliona evra, a preduzeću "Hemslejd" 1,2 miliona evra.

Izvor: Tanjug, B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.