Premijerligaši ograničili rast plata fudbalera

UEFA je ove nedelje upozorila da stalni rast plata i visina transfera ugrožavaju evropske klubove.

Premijerligaši su napravili ovaj dogovor da ne bi propala očekivana dobit od osam milijardi dolara, koliko se očekuje od novog ugovora o televizijskim pravima.

Timovi čije plate prelaze 52 miliona funti moći će da ih povećaju za četiri miliona po sezoni u sledeće tri godine, ako se taj porast finansira od televizijskih prava.

Klubovi će, takođe, moći da imaju gubitke od 105 miliona funti od 2013. do 2016. godine, što je suma koju su nedavno prekoračili Čelsi, Mančester siti i Liverpul.

Pravila su opuštenija od Finansijskog fer-pleja UEFA, koji tera timove u evropskim takmičenjima da imaju otprilike isti odnos troškova i zarade u fudbalskim poslovima.

"Klubovi su razumeli da će prelazak sume od 105 miliona funti doneti drugu najtežu kaznu u ovom rangu takmičenja, a to je oduzimanje bodova", rekao je izvršni direktor lige Ričard Skadamor.

Funkcioner je objasnio da će ova pravila sprečiti timove da imitiraju Čelsi i Mančester siti, koji su se pod novim vlasnicima dali u brzo trošenje ogromnih količina novca da bi što pre napravili rezultat.

"Može se i dalje napraviti vrlo pristojan klub koji će vlasnici finansirati u velikoj meri i koji će vremenom moći da izazove bilo koga... samo, to znači da će taj proces trajati nekoliko godina duže, što uopšte nije loša stvar", rekao je Skadamor.

Beta

Pogledajte još