Stiže velika snežna oluja: Amerika u panici otkazuje letove i zatvara škole

Oluja, koju su mnogi nazvali "istorijskom", doneće američkim gradovima na istočnoj obali i duboko u unutrašnjosti tog dela SAD sneg, poledicu i jak vetar.

Iz predostrožnosti je otkazano više od 2.600 letova, što će imati uticaj na aviosaobraćaj širom zemlje, a danas neće raditi škole u Bostonu, Providensu i Rod Ajlendu.

Stanovništvo pravi zalihe hrane i drugih potrepština, a ekipe na putevima posipaju so i pesak uoči dolaska oluje od koje mnogi strahuju da će izazvati prekid u snabdevanju strujom i plavljenje obalnog pojasa koji se još nije oporavio od super oluje Sendi u oktobru prošle godine.

Sneg bi trebalo da počne da pada ovog jutra, a najveće količine padavina očekuju se večeras i sutra, dok će vetar dostizati brzinu uragana do 105 kilometara na čas, prenosi AP.

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg rekao je da su stavljene u pripravnost mašine za čišćenje snega i oko 250.000 tona soli.

- Nadam se da su preterali sa prognozama o visini snega, ali nikad ne možete da znate - rekao je Blumberg u vezi sa najavom da će Njujork prekriti snežni prekrivač do 40 centimetara.

Upozorenja od snežne oluje izdata su u Nju Džerziju i Long Ajlendu, kao i u regionima Nove Engleske, uključujući Masačusets, Rod Ajlend, Konektikat, Mejn i Nju Hempšir.

Prognostičari su najavili da bi u Novoj Engleskoj i Bostonu ovo mogla da bude jedna od 10 najvećih snežnih oluja koje su pogodile te oblasti.

Ova oluja dolazi u trenutku kad Nova Engleska obeležava 35 godina od snežne mećave koja je paralisala od 5. do 7. februara 1978. godine tu oblast, donoseći sneg koji je bio veći od pola metra.

(old_image)

Izvor: Tanjug

Pogledajte još