Parovi koji zajedno piju manje se razvode

Međutim, količine pića moraju da budu umerene, jer u protivnom ova navika od braka može da napravi pakao. Brakovi u kojima je jedan partner pio mnogo više od drugog imaju mnogo veći rizik od razlaza. To je posebno izraženo kod parova u kojima su žene te koje piju velike količine alkohola.

Od bračnih parova u kojima su žene pile velike količine alkohola, njih 26,8 odsto završilo je razvodom braka. Za razliku od toga, broj brakova u kojima je muškarac pio velike količine alkohola a koji su se završili razvodom iznosio je 13,1 odsto.

- Brakovi u kojima žena pije mnogo više od muškarca raspadaju se iz više razloga. Neki od njih su i to što alkohol mnogo više utiče na žene i što se konzumacija alkohola ne slaže s tradicionalnim ulogama žena u društvu – objašnjava autor istraživanja Fartejn Ask Torvik, naučnik sa norveškog Instituta za javno zdravlje.

Broj brakova okončanih pred brakorazvodnim sudijom, a u kom su oba partnera pila velike količine alkohola, bio je 17,2 odsto. Zato broj razvoda brakova u kojima su oba partnera konzumirala umerene količine alkohola iznosi svega 5,8 odsto.

- Parovi koji nameravaju da započnu zajednički život trebalo bi da poznaju navike svog budućeg supružnika kada je u pitanju konzumiranje alkohola jer bi to moglo da postane problem u budućnosti. Najbolje je kada i muž i žena zajedno konzumiraju umerene količine – zaključuje Torvik.

(Izvor: Telegraf.rs )

Pogledajte još