Sećate li se "Vučka"? Danas je 29 godina od Olimpijskih igara u Sarajevu (VIDEO)

Tih februarskih dana 1984. desio se, kako mnogi kažu, olimpijski san, zimska bajka, 10 istorijskih dana Sarajeva i tadašnje Jugoslavije.

Stiglo je 49 nacionalnih reprezentacija sa više od 2.500 sportista i njihovih pratilaca, koji su se nadmetali pod motom "Brže, više, snažnije".

Otvaranje 14. zimskih olimpijskih igara pratilo je oko 60.000 gledalaca na stadionu Koševo i oko dve milijarde ljudi putem televizijskih ekrana. Predstavnici medija, njih
7.283, došli su u Sarajevo da bi izveštavali.

Najuspešnija takmičarka ZOI u Sarajevu bila Maria-Lisa Hamalainen iz Norveške koja je osvojila tri pojedinače zlatne medalje u nordijskom trčanju.

Srebrnu medalju je u veleslalomu za bivšu SFRJ tada osvojio skijaš Jure Franko.

Zimske olimpijske igre u Sarajevu su ukupno koštale 141.647.000 dolara, a završene su sa suficitom od 12.000.000 dolara. To su bile prve olimpijske igre završene sa suficitom. Ukupno je za ZOI prodato 250.000 ulaznica.

Danas olimpijske planine, ali i drugi objekti, ne podsećaju gotovo ničim na 1984, izveštava Radio Slobodna Evropa. Moglo bi se reći da je jedino Vučko, maskota Olimpijade, preživeo, a glas mu je pozajmio pevač Zdravko Čolić.

"Vučko je jako popularan među turistima koji dolaze iz država bivše Jugoslavije. Vučko nije samo uspomena, on je bukvalno jedna nostalgija za tim vremenom",
kaže prodavac suvenira na Baščaršiji.

(Radio Slobodna Evropa, Beta)

Pogledajte još