fbpx

Plačite kad vam je teško: Dobro je za zdravlje

Naučnici sa Univerziteta "Indijana" nedavno su dokazali da muškarci koji plaču imaju veće samopouzdanje, nego oni koji suzdržavaju suze.

Dokazi ukazuju da suze smanjuju alergije, ublažavaju bol kod reumatoidnog artritisa, regulišu imunološki sistem i drugo.

U studiji iz 2006. godine, stručnjaci su proučavali reakcije 60 osoba koje su patile od ekcema i alergija, dok su gledale srceparajuću porodičnu dramu Kramer protiv Kramera. Do rezultata su stručnjaci došli, tako što je ispitanicima pre filma na kožu stavljen lateks, a kasnije su im merili reakciju. U poređenju s onima koji nisu pustili suzu, uplakani gledaoci imali su manju reakciju na lateks, a njihova koža je imala i niži nivo markera upale imunoglobulina.

Japanska studija s pacijentima koji boluju od autoimune bolesti - reumatoidnog artritisa, otkrila je da oni koji plaču osećaju manji bol i imaju manje simptoma, nego oni koji trpe i ne plaču. Pretraga krvi odmah nakon plakanja je pokazala da je nivo prirodnih imunoloških hemikalija, koji inače pogoršavaju ovu bolest bila manja i da ti pacijenti bolje kontrolišu stanje bolesti posle godinu dana.

Mnogi stručnjaci su isticali da je ovo dokaz da su suze prirodna odbrana tela protiv hormona stresa koji bi mogli da naškode telu. Plakanje prati pojačana aktivnost u parasimpatičkom nervnom sistemu, a njegov posao je da smiri telo nakon stresnog događaja i uspori rad srca.

Pojedine studije ukazuju da plakanje povećava nivo oksitocina, hormona sreće, koji onemogućava ispuštanje hormona stresa - kortizola.

(RTS, Novi magazin)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.