Nedeljković: Neutrališu sve što podseća na Srbiju u cilju stvaranja Velike Albanije

Nedeljković je posle susreta sa patrijarhom srpskim Irinejem u Pećkoj patrijršiji rekao za televiziju Most da je srpski narod kroz istoriju prolazio kroz razna iskušenja ali je ostao i opstao na Kosovu.

- Od SPC smo tražili da ostvari novi kontakt sa državnim vrhom Srbije i ukazali na potrebu da bude usaglašen stav državnog vrha, SPC i Srba sa Kosova i Metohije, jer je to jedini put i način da možemo da ostanemo na ovim prostorima - rekao je Nedeljković.

On je podsetio da nigde na svetu ne postoje svetinje koje čuvaju naoružani vojnici i policajci kao što je to slučaj na Kosovu i ocenio da je to pokazatelj kakva je bezbednost u pokrajini.

- Priština i deo međunarodne zajednice nastoje da neutrališu sve što podseća na Srbiju i srpski narod u cilju stvaranje velike Albanije - rekao je Nedeljković.

Nedeljković je pozvao Srbe da budu hrabri i odlučni, da istraju u pravednoj borbi, da se izdignu iznad problema, jer je na ovim prostorima, kako je rekao, opstajao i pored golgota i brojnih nasrtaja koji su se kroz istoriju dešavala.

Načelnik Okruga ocenio je da je srpski narod na KiM politički sazreo, to je mudar i odlučan narod koji zna šta želi, da bude svoj na svome i ne traži ništa što mu ne pripda.

- Ovo je naše koliko i kosovskih Albanaca i ovaj narod mora da dobije isto, da budemo pođednako zadovoljni ili nezadovolji. To treba da bude jasno svetu, Prištini i Beogradu - rekao je on.

Nedeljković je ponovio da Srbi na Kosovu i Metohiji traže od Kfora, Euleksa i policije da garantuju bezbednost svim građanima u pokrajini bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

- To nije slučaj jer Kfor i Euleks akitivno sprovode i realizuju jednnostrane odluke Prištine i jedino njihovo interesovanje je kako će uspostaviti granicu između Kosova i Srbije - kazao je on i dodao da niko na severu Kosova ne zagovara naoružavanje civila ni pripadnika Civilne zaštite.

- Srbi nemaju poverenja u formaciju za koju se planira da preraste u vojsku Kosova jer je čine uglavnom bivši pripadnici OVK, koji su počinili najteža krivična dela - rekao je Nedeljković i naglasio da Kfor i čitava svetska javnost moraju da razumeju Srbe ako se samoorganizuju i brane.

Izvor: Beta

Pogledajte još