Četvorogodišnjak iz Zagreba postao đubretar: Čistim, jer je đubre grozno!

0

Luka Došen (4) iz Zagreba skoro svaki dan, kada se vrati iz vrtića, skuplja đubre po parkovima i na pijaci u Španskom. Ovaj mali čuvar prirode ima svoje specijalno đubretarsko odelce koje ne planira da ostavi ni kad poraste, jer mu đubre veoma smeta.

Kad je imao deset meseci, pokazala sam mu kako se baca đubre i kako ga odvozi đubretarski kamion. Tu je počela njegova ljubav prema kantama za otpatke, koja se posle razvijala. Skoro svaki dan nakon vrtića skupljamo papiriće po kraju – govori mama četvorogodišnjaka Luke Došena iz Zagreba – Ivana Ivušić Došen i dodaje kako se uz malog ekogenijalca cela porodica sada više brine o prirodi.

On je sretan kad počisti parkić. To ga raduje, a nama je bitno da je on sretan – kaže mama Ivana za “24sata.hr”.

Luka je prošle godine, kako piše “24sata.hr” bio najmlađi učesnik “Zelene čistke” na zagrebačkom Jankomiru, a radio je kao i odrasli.

Plažu kraj vikendice na moru očistio je od šuta, jer ga je jako ljutilo što drugu godinu zaredom nitko to nije pomerio – priča dalje mama Ivana o Luki koji je u svom vrtiću osmislio i ekološku igru za decu kako bi ih naučio da razvrstavaju otpad, a u vrtić je doneo i kantu u koju skuplja kompost.

Malom eko-genijalcu Luki krojačica je sašila posebno đubretarsko odelce od kog se ne odvaja pri svojim akcijama čišćenja parkića.

A o svemu tome “eko-dečak” Luka, koji planira da kada poraste ima i kamion i brod za čišćenje, kaže za “24sata.hr” sledeće:

Odlučio sam da budem đubretar, jer je đubre grozno. Plastične kese su opasne jer, ako se bace u more, kitovi će umreti.

U porodičnom stanu posebno mesto pripada Lukinoj kanti za razvrstavanje otpada.

Papir i staklo ne treba bacati u istu kantu, jer nisu iste sirovine i to nije pristojno – kaže Luka, koga nerviraju odrasli koji bacaju papiriće na pod.

Izvor: Tamara Maletić za 24sata.hr

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.