Četvorogodišnjak iz Zagreba postao đubretar: Čistim, jer je đubre grozno!

- Kad je imao deset meseci, pokazala sam mu kako se baca đubre i kako ga odvozi đubretarski kamion. Tu je počela njegova ljubav prema kantama za otpatke, koja se posle razvijala. Skoro svaki dan nakon vrtića skupljamo papiriće po kraju - govori mama četvorogodišnjaka Luke Došena iz Zagreba - Ivana Ivušić Došen i dodaje kako se uz malog ekogenijalca cela porodica sada više brine o prirodi.

- On je sretan kad počisti parkić. To ga raduje, a nama je bitno da je on sretan - kaže mama Ivana za "24sata.hr".

Luka je prošle godine, kako piše "24sata.hr" bio najmlađi učesnik "Zelene čistke" na zagrebačkom Jankomiru, a radio je kao i odrasli.

- Plažu kraj vikendice na moru očistio je od šuta, jer ga je jako ljutilo što drugu godinu zaredom nitko to nije pomerio - priča dalje mama Ivana o Luki koji je u svom vrtiću osmislio i ekološku igru za decu kako bi ih naučio da razvrstavaju otpad, a u vrtić je doneo i kantu u koju skuplja kompost.

Malom eko-genijalcu Luki krojačica je sašila posebno đubretarsko odelce od kog se ne odvaja pri svojim akcijama čišćenja parkića.

A o svemu tome "eko-dečak" Luka, koji planira da kada poraste ima i kamion i brod za čišćenje, kaže za "24sata.hr" sledeće:

- Odlučio sam da budem đubretar, jer je đubre grozno. Plastične kese su opasne jer, ako se bace u more, kitovi će umreti.

U porodičnom stanu posebno mesto pripada Lukinoj kanti za razvrstavanje otpada.

- Papir i staklo ne treba bacati u istu kantu, jer nisu iste sirovine i to nije pristojno - kaže Luka, koga nerviraju odrasli koji bacaju papiriće na pod.

Izvor: Tamara Maletić za 24sata.hr

Pogledajte još