Crnogorska vlada zabranila maloletnicima da idu u solarijume

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Vladi Crne Gore predstavilo je Predlog Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja, koje je na sednici u petak 8. februara i zvanično usvojen.

Po ovom Zakonu, za koji iz crnogorskog ministarstva veruju da će uticati na, kako kažu, "pozitivniji stav u Izveštaju Evropske komsije o napretku Crne Gore za 2013. godinu u oblasti zdravstvene zaštite i zaštite na radu", data su rešenja vezana za upotrebu solarijuma u slučaju da je lice maloletno.

- Međunarodna agencija za izučavanje raka, koja je ogranak Svetske zdravstvene organizacije, objavila je rezultate istraživanja koji potvrđuju da upotreba veštačke ultraljubičate svetlosti, koju su u 1992. godini okarakterisali samo kao mogući uzrok pojave raka, bitno povećava rizik razvoja zloćudnih tumora. Upotreba solarijuma izaziva rak kod ljudi. Zračenje postaje uzrok melanoma kože i melanoma očiju – naglasio istraživač Vinsent Koglijano koji radi u Međunarodnoj agenciji za izučavanje raka.

- Rešenja data u propisu posebno će uticati na lica mlađa od 18 godina života, kojima se zabranjuje korišćenje solarijuma i upotreba ultrazvuka radi kavitacije u kozmetičkim salonima. Ova odluka se zasniva na opštem principu zaštite od nejonizujućih zračenja, koji definiše da je svaka upotreba ovih zračenja opravdana ako daje veću korist od procenjene štete. U ovom slučaju izlaganje maloletnih lica navedenoj vrsti zračenja je potpuno neopravdana jer to donosi veću štetu od koristi - ističe Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saopštenju koje prenose crnogorski mediji.

U slučaju da pravno lice ili preduzetnik svojom aktivnošću izazove štetne posledice u prirodi i radnoj sredini, dužan je da ih sam o svom trošku otkloni, takođe stoji u saopštenju vezanom za novi Zakon koji predviđa i novčane kazne u rasponu od 500 do 40.000 evra.

Pogledajte još