Crnogorska vlada zabranila maloletnicima da idu u solarijume

0

Predlog Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja, koji poseban akcenat stavlja na zaštitu lica mlađih od 18 godina, usvojen je na sednici Vlade Crne Gore. Rešenja ovog Zakona predviđaju da maloletnici neće smeti da koriste solarijume, niti da idu na ultrazvučnu kavitaciju popularnu po kozmetičkim salonima.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Vladi Crne Gore predstavilo je Predlog Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja, koje je na sednici u petak 8. februara i zvanično usvojen.

Po ovom Zakonu, za koji iz crnogorskog ministarstva veruju da će uticati na, kako kažu, “pozitivniji stav u Izveštaju Evropske komsije o napretku Crne Gore za 2013. godinu u oblasti zdravstvene zaštite i zaštite na radu”, data su rešenja vezana za upotrebu solarijuma u slučaju da je lice maloletno.

Međunarodna agencija za izučavanje raka, koja je ogranak Svetske zdravstvene organizacije, objavila je rezultate istraživanja koji potvrđuju da upotreba veštačke ultraljubičate svetlosti, koju su u 1992. godini okarakterisali samo kao mogući uzrok pojave raka, bitno povećava rizik razvoja zloćudnih tumora. Upotreba solarijuma izaziva rak kod ljudi. Zračenje postaje uzrok melanoma kože i melanoma očiju – naglasio istraživač Vinsent Koglijano koji radi u Međunarodnoj agenciji za izučavanje raka.

Rešenja data u propisu posebno će uticati na lica mlađa od 18 godina života, kojima se zabranjuje korišćenje solarijuma i upotreba ultrazvuka radi kavitacije u kozmetičkim salonima. Ova odluka se zasniva na opštem principu zaštite od nejonizujućih zračenja, koji definiše da je svaka upotreba ovih zračenja opravdana ako daje veću korist od procenjene štete. U ovom slučaju izlaganje maloletnih lica navedenoj vrsti zračenja je potpuno neopravdana jer to donosi veću štetu od koristi – ističe Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saopštenju koje prenose crnogorski mediji.

U slučaju da pravno lice ili preduzetnik svojom aktivnošću izazove štetne posledice u prirodi i radnoj sredini, dužan je da ih sam o svom trošku otkloni, takođe stoji u saopštenju vezanom za novi Zakon koji predviđa i novčane kazne u rasponu od 500 do 40.000 evra.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.