U Srbiji u toku vanredna inspekcija mleka

Iz prodavnica u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori povlači se i zabranjuje uvoz nekoliko vrsta mleka proizvođača “Dukat” i “Vindija”, pošto su pojedina pakovanja kontaminirana.

Nenad Katanić, načelnik poljoprivredne inspekcije, na pitanje da li postoji strah da građani Srbije kupuju mleko sa aflatoksinom kaže:

Ovog momenta uveren sam i ubeđen da građani nemaju i neće imati tu bojazan, jer na osnovu podataka koje imamo, nije bilo bojazni da je takvo mleko na našem tržištu – nije bilo, niti jeste”, kaže Katanić za B92, napominjući da mleko u Srbiju dolazi iz BiH.

“Uveli smo vanrednu inspekcijsku kontrolu, to mleko se ne nalazi na našem tržistu”, rekao je Katanić.

Na pitanje postoje li razlike u dozvoljenim količinama aflatoksina, prema pravilnicima EU i Srbije, odnosno, da li je istina da je kod nas dozvoljena veća koncentracija nego u EU, on kaže da je ta informacija “delimično tačna”.

“Ta informacija je delimično tačna, ali svi koji konzumiraju mleko i mlečne proizvode u Srbiji ne treba da brinu, sve naše inspekcije su imale pozitivne zaključke, i svi naši izveštaji su prošli evropske standarde”, rekao je Katanić.

U utorak iz Bosne i Hercegovine stiže novi kontigent mleka. Upitan da li postoji bojazan da će to mleko sadržati sporan aflatoksin, on je rekao:

“Nemoguće je da se pojavi takvo mleko zbog bezbednosnih provera koje mi kao inspekcija radimo na granici…”

Katanić je dodao da inspekcija želi da ovom kontrolom obuhvati i druge proizvođače i tako otkloni mogućnost da i u Srbiji postoji takvo mleko.

“Pravilnik govori do kog nivoa je mleko bezbedno i mi ćemo sa rezultatima vanredne inspekcijske kontrole izaći u javnost”, rekao je Katanić za B92.

I u Ministarstvu poljoprivrede tvrde da u srpskim radnjama nema zaraženog mleka.

Zoran Roksandić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije, je rekao za B92 da su aflatoksini nađeni u mleku “Dukat” i “Vindija” veoma štetni i kancerogeni.

Roksandić je objasnio je da su aflatoksini plesni, koji u digestivni trakt ljudi dospevaju putem stočne hrane.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je za B92 da u Srbiju nije uvezeno mleko iz Hrvatske. “Manja količina mleka uvezena je iz Bosne i Hercegovine i u njoj nije bilo aflatoksina”, kaže on.

U Ministarstvu poljoprivrede narednu isporuku mlekare “Dukat” iz BiH očekuju u utorak i najavljuju da će biti redovno uzorkovana i ispitane na mikrotoksine.

U Ministarstvu dodaju da se domaće mleko redovno kontroliše i da je potpuno ispravno, kao i da je pre mesec dana rađena i vanredna inspekcijska analiza.

Roksandić, koji je i nutricionista, istakao je gostujući u Vestima B92 da bi inspekcija trebalo da redovno kontroliše referentne vrednosti sastajaka mleka i mlačnih proizvoda.

“Suša u Srbiji, ali i u ostalim zemljama regiona, donela je naglu vlagu, a ove materije su podložne razmnožavanju u tim uslovima”, objasnio je on.

Roksandić je dodao da su “bosanske kolege dobro odradile posao” upozorivši hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede o potencijalnoj opasnosti.

On je naveo i da se nada da Udruženje potrošača u Srbiji radi svoj posao, baš kao i inspekcijske službe, buduži da potrošači ne mogu sami da utvrde da li je mleko zagađeno.

“Potrošači ni po ukusu ni po mirisu ne mogu ni da posumnjaju da je mleko toksično”, naglasio je Roksandić.

B92,Tanjug