B92: Drastičan potez radnika u štrajku

NOVI PAZAR, 24. aprila - Predsednik udruženja tekstilnih radnika iz Novog Pazara Zoran Bulatović, koji sa grupom radnika štrajkuje glađu, odsekao je sopstveni prst i pojeo ga, javlja B92. 

Bulatović je najavio da će to svakog dana činiti po jedan radnik dok im se ne isplate zarade od 1993. do prestanka radnog odnosa. Članovi udruženja tekstilnih radnika u Novom Pazaru su se pre tri dana zaključali u prostorije svoje asocijacije u zgradi “Jezero” i započeli štrajk glađu.

Međutim, danas je predsednik tog udruženja Zoran Bulatović sebi odsekao prst i pojeo ga, a to će, prema njegovim rečima, svakog narednog dana učiniti po jedan radnik.

Gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek, inače lekar, odvezao je Zorana Bulatovića u bolnicu gde mu je pružena pomoć.

Radnici koji štrajkuju zahtevaju isplatu zarada za period od 1993. godine do prestanka radnog odnosa po osnovu sporazuma o socijalnom programu.

U pismu koje su uputili ministarstvu finansija i ekonomije traže da se hitno završi započeta konverzija dugova holding kompanije “Raška”, kao i povezivanje i dokup radnog staža od države za radnike kojima nedostaje do pet godina za prevremeni odlazak u penziju.

Zahtevi su upućeni i premijeru Mirku Cvetkoviću kao i na adresu Ministarstva pravde.

U pismima između ostalog piše da su radnici “zakinuti” za pimanja od 65 odsto od prosečne zarade i pred Opštinskim sudom u Novom Pazaru pokrenute su tužbe.

Sudskom zaplenom i prodajom jednog dela imovine neki radnici uspeli su da naplate deo svojih potraživanja.

Radnici smatraju da postoji očigledna namera da se izbegnu obaveze koje su im zakonima Republike garantovana.

Udruženje tekstilnih radnika predložilo je Agenciji za privatizaciju da se prodajom imovine koja nije u funkciji proizvodnje izmiri bar deo njihovih potraživanja, što je i navedeno i njihovom pismu.

Zabarikadirani u svojim prostorijama, radnici tvrde da su njihov štrajk i ovakvi potezi usmereni prema državi zbog, kako kažu, njene nebrige prema radnicima.

Oni kažu da su lokalne vlasti u poslednjih nekoliko meseci učinile sve što je u njihovoj moći da pomognu radnicima, ali da u Beogradu ”neko koči sve”.

Kako B92 saznaje, ispred prostorija u kojima su štrajkači zatvoreni, okupljaju se radnici i drugih preduzeća iz Novog Pazara čija sudbina je ista, a u prostorijama su radnici iz pogona fabrike “Raške” u Sjenici i Tutinu.

Inače, članovi udruženja tekstilnih radnika štrajkovali su više puta u poslednje dve godine.

Pre tačno godinu dana, štrajkovali su glađu 19 dana.

U tekstilnom kombinatu “Raška” koji je nekada zapošljavao oko 4.000 radnika danas ih radi jedva stotinak.

Pogledajte još