U nedelju uveče dodela Gremi nagrada

Nagrade se dodeljuju u 81 kategoriji od popa, kantrija, preko roka i džeza do klasične i latino muzike. Ceremoniju će uživo prenositi televizija CBS.

Prošlogodišnja dodela nagrada bila je održana pod senkom smrti pop dive Vitni Hjuston, a obeležio ju je i trijumf britanske pevačice Adel.

Ove godine favorit večeri je alternativna pop-rok grupa "Fun" sa šest nominacija. Ova grupa uspela je da bude istovremeno u trci za "otkriće godine" i za tri najprestižnije Gremi nagrade - najbolji album, najbolji snimak i najbolju pesmu.

Medju brojnim nominovanim u raznim kategorijama je i reper Frenk Oušen koji takodje ima sest nominacija, uključujući za najbolji album "Channel Orange, i snimak (Thinking Bout You).

Pored grupe "Fan" i Frenka Oušena kandidati za priznanje najbolji album su "Black Keys" za "El Camino", britanska rok-folk grupa Mumford & Sons za "Babel" i roker "Jack White" za "Blunderbush".

Za najbolju pesmu godine u konkurenciji su "We are Young " (Fan), "The A Team" (Ed Širan), "Adorn" (Migel), "Call me maybe" (Karli Re Džepsen) i "Stronger" (Keli Klarkson).

Na ceremoniji, koja počinje u Los Andjelesu u nedelju u 17.00 po lokalnom vremenu (dva sata u ponedeljak po centralnoevropskom vremenu) nastupiće mnoge zvezde, uključujući Džastina Timberlejka, Eltona Džona i Rijanu.

Poseban segment na dodeli Gremija biće posvećen indijskoj muzičkoj legendi Raviju Šankaru, solisti na sitaru, koji je umro u decembru.

Pogledajte još