Hiljade Bugara protestvovalo zbog računa za struju

Iako je struja u Bugarskoj poskupela još prošlog jula za 13 odsto, Bugare su iznosi na računima iznenadili tek sada jer su izuzetno niske temperature podstakle daleko veću potrošnju.

Uzvikujući "mafija" i "ostavke", hiljade ljudi organizovale su protestne šetnje u Sofiji, Varni, Plovdivu i Blagoevgradu, spaljujući račune i tražeći da se ponovo nacionalizuju distributeri električne enegrije, javio je Rojters.

Bugarsko tržište električne energije podeljeno je na tri regiona, koja kontrolišu češke kompanije CEZ i Energo-Pro i austrijski EVN.

Ministar energetike Delijan Dobrev, koga su demonstranti u Sofiji pogodili grudvom, rekao je novinarima da je ministarstvo naredilo da se provere iznosi na računima, ističući da se mnogi od njih odnose na duži period, uključujući novogodišnje i božićne praznike.

Energetske kompanije su takođe saopštile da će ispitati žalbe građana.

Cene električne energije su izuzetno osetljivo političko pitanje budući da Bugarima, iako su u EU, na struju odlazi veliki deo izuzetno skromnih primanja, koja mesečno u proseku iznose 350 evra.

Bugarskoj u julu predstoje izbori, na kojima će se testirati poverenje vladi desnog centra premijera Bojka Borisova, koja je sve nepopularnija zbog mera štednje, niskih primanja i visoke stope nezaposlenosti.

Izvor: Tanjug, Kurir

Pogledajte još