Šta policija otkriva na granici: Hoće da švercuju majmune, kornjače, golubove, zmije

Makaki majmuni, kornjače iz Grčke, brkati fazani, golubovi visokoletači, papagaji, zmije, psi... Ovo je samo deo životinjskih vrsta koje su šverceri tokom godina pokušavali da prokrijumčare preko srpske granice.

Prelazi Srbija - Mađarska su na glavnom udaru švercera, pa se tu najčešće i otkriva neobična "roba". Iako u odnosu na drogu i oružje ilegalni transport životinja deluje bezazleno, krijumčari za ovo krivično delo mogu da dobiju i višegodišnje kazne zatvora, pišu "Novosti".

Nije samo ono što se švercuje bilo čudno, već i način na koji se to radi - ljudi koriste najrazličitija mesta u vozilima da sakriju robu.

Pun ceger tangi
Granična policija je jednom prilikom zaplenila pijačni ceger prepun ženskih tanga gaćica. Prebrojano je oko 3.000 komada, a zatim je ova roba zaplenjena. Procenjena vrednost jednog artikla je bila oko tri evra.

Službenici MUP su obučeni da takve pokušaje prikrivanja otkriju.

Prilikom tih provera, granična policija je jednom prilikom u gepeku automobila otkrila šest makaki majmuna, a zabeležen je i slučaj kada su šverceri u šupljini karoserije vrata krili žive kornjače.

Često su službenici MUP nalazili i papagaje, uglavnom rase žako, vrlo vrednu spermu konja, štence rasnih pasa bez papira i veštačke keramičke zube. Otkrili su mnogo puta različite zmije, krijumčarena krzna zaštićenih životinja, kao i kosti i rogove životinja.

"Ipak, preko granice se najviše krijumčare cigarete, oružje, droga, odeća, tehnika i ljudi", kaže šef odseka za suzbijanje prekograničnog kriminala, Uprave granične policije, Imre Šili.

On se priseća i da je jedan čovek pokušao da prokrijumčari 14 golubova visokoletača u rezervnom točku. Oni su otkriveni i zaplenjeni, a srećom, u transportu nisu stradali. Njemu je pisana prekršajna prijava zbog pokušaja švercovanja, ali nije krivično gođen jer golubovi nisu zaštićena životinjska vrsta.

(Večernje novosti)

Pogledajte još