Hit u Bosni: Vraćanje nevinosti za 500 evra

Hit u BiH postalo je ugrađivanje himena! Neke žene to čine više puta, a cena operacije zavisi od obima intervencije, ali u proseku košta 500 evra.

Sve više žena u Bosni i Hercegovini odlučuje se za rekonstruktivnu hirurgiju vagine.

Bez obzira na promenu etičkih normi u savremenom društvu, himenoplastika je i sada aktuelna operacija. Nekada su se na rekonstrukciju himena opredeljivale devojke pred udaju iz patrijarhalnih sredina, gde je nevinost uslov za stupanje u brak.

Međutim, prema rečima doktorke Danijele Crnogorac iz sarajevske Poliklinike “Karabeg”, zabeležen je čak i slučaj da supruga želi mužu nakon 38 godina braka da pokloni nevinost! Ta želja joj je nedavno i ispunjena na ovoj poliklinici.

- Imamo učestale zahteve za ovakve operacije. Neke želje su opravdane, a neke ne. U principu, devičanstvo hirurškim putem obično vraćaju devojke od 18 do 25 godina, ali se granica iz dana u dan pomera naviše – kaže dr Crnogorac.

Ovakve operacije su hit u celom regionu, a u proseku koštaju 500 evra. Himenoplastika se vrši radi vraćanja celovitosti devičnjaka (himena), koji se nalazi na ulazu u vaginalni kanal. Dr Crnogorac objasnila je da se primenjuju dva tipa operacija.

- Prvi metod je kratkotrajan, podrazumeva uspostavljanje himena na kratak vremenski period od nekoliko dana. Pri tome se rubovi himena ušiju koncem, koji posle kratkog vremena nestaje, pa je i uspostavljanje celovitosti himena kratkotrajno – kaže ona.

Drugi metod uspostavljanja himena na neodređeni rok nešto je složeniji, kada se himen formira od okolnog tkiva sluznice vagine.

- Ovo je rešenje sve do prvog odnosa. Zahvat se radi u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Deset dana nakon zahvata, koji traje 30 do 60 minuta, nemoguće je otkriti da je žena bila na operaciji – napomenula je dr Crnogorac.

Da ljudska mašta nema granica, govori i podatak da žene himene ne ugrađuju samo jednom, već više puta!

- Uzastopno šivenje himena je nešto na šta retko pristajemo. Iako se operacija može izvesti više puta, u našoj praksi samo dve žene su to učinile drugi put – otkrila je dr Crnogorac.

Cena operacije zavisi od obima intervencije, a pre ovakvih operacija neophodno je obaviti pregled da bi se tačno definisalo šta je potrebno učiniti i koju vrstu anestezije primeniti.

Plastični hirurzi kažu da se devojke na ovakav zahvat odlučuju iz raznih razloga, neke smatraju da im je nevinost dobra startna pozicija za ulazak u brak. Neke se, pak, odlučuju na to nakon što su takvu odluku donele zajedno sa svojim partnerom ili nakon povrede devičnjaka.

- U važnu grupu spadaju i devojke koje su bile silovane ili imale neprijatno seksualno iskustvo, koje je ostavilo psihičku traumu – dodala je dr Crnogorac.

Prema podacima zdravstvenih organizacija, čak jedna trećina stanovništva pretrpi neku povredu za vreme seksualnog odnosa. Povrede se odnose kako na žene tako i na muškarce. Kod muškarca, iako retko, može doći do preloma (frakture) polnog organa tokom erekcije.

- Dešava se da tokom seksualne aktivnosti dođe do nasilne, tj. malo grublje penetracije ili prilikom udara penisa o stidnu kost. Nekada se oštećenje može proširiti i na mokraćni kanal. Javlja se bol, otok, deformitet, a može doći i do unutrašnjeg krvarenja – objasnila je dr Crnogorac.

(Telegraf)

Pogledajte još