Branko Ružić: Tončev je "periferni fenomen"

Šef poslaničkog kluba SPS je u emisiji na B92 rekao da ostaje pri tvrdnji da je ono što se dešavalo prethodnih dana bio udar na vladu, na državu.

Odgovorni urednik "Vremena" Filip Švarm rekao je da ne zna koliko će još Dačić biti premijer, ali on više nije u istoj poziciji.

(old_image)

Filip Švarm

"U maju su se otimali o njiga i SPS, a sada je moneta za potkusurivanje. Vučić je rekao da je čitao neke razgovore o Dačiću i Miši Banini. Mislim da će ova vlada još opstati, ali je Dačićev kredibilitet uveliko narušen", kazao je Švarm.

Stojan Drčelić, kolumnista "Nedeljnika" smatra da ova odluka da za sad nema izbora je epilog da je Srbija dobila novog premijera.

"Ako je ranije bilo reči o jednoj vladi i i dva premijera, sada je to pokazatelj da je premijer Vučić", rekao je Drčelić.

Ružić je napravio analogiju novinskih naslova i sprege vlasti i kriminala 2002. i 2003. i sada.

Drčelić je rekao da je najodgovorniji za svoju sudbinu sam Dačić, i dodao da je tako napravljena analogija sa 2002. potpuno pogresna.

(old_image)
Stojan Drčelić / Foto: e-novine

"Ne verujem da je Dačić u drugom policijskom mandatu nije znao sa kim razgovara, da pokazuje knjigu a ne kaže šta je sa njim razgovarao. Zašto nije alarmirao, zašto nije tražio zaštitu ako nije znao ko je on. Sada možemo da se bavimo time ko je to dozvolio, kao u romanu, mnogi imaju motiv, ali nemaju mogućnost, ovo mu je uradio neko ko je imao mogucnost", rekao je Drčelić.

I Filip Švarm kaže da je ta analogija sa 2002. malo nategnuta analogija.

Branko Ružić kaže da je važno ko je Ivica Tončev, ali da je važnije da se mora znati ko sta radi i dodao da BIA tada nije uradila svoj posao.

"Ne treba premijer da bude Šerlok Holms, nego služba koja to tada nije uradila. A kako je klan Šarića nastao? Od 2004, ko je tada bio direktor policije, direktor SBPOK, guverner, ministar za provatizacija, neko iz SPS? Pa nije. Kako je moguće da je Šarićevih milijardu evra ubrizgano u privredu Srbiju, što se to ne istražuje", pita Ružić.

On je rekao i da je premijer čovek od krvi i mesa i potsetio na njegovu posetu SAD kada su mu odali priznanje i dodao da to ne bi bilo moguće da je on diskreditovan, a da tamo uživa poverenje.

Drčelić kaže da neće šefica DEA da sutra kupi stan na Vračaru, već da SAD zanima samo krupan plan.

"On je otisao u posetu, ranije zakazanu, ovo što se desilo je nova okolnost, SAD zanimaju da je ta linija šverca kokaina presečena, tako da se malo zamenjuju teze. Dačićeva postignuća u borbi protiv krnimala su nesporna", dodao je on.

Ružić je rekao da je malo čudno da je prvo Šarić nekakav Eskobar Evrope, da je bio onda neki Ciga pa neki Lagani, a sada i Miša Banana koji je igrao šah sa Mićunovićem. Da li je jedan Pljevljak mogao da bude Pablo Eskobar pored drugih mafija, pita se Branko Ružić.

On navodi da i Vučić i Dačić kažu da sve treba da se istera do kraja i rekao da je "svako od političara sedeo sa nekim za koga važi da je iz kriminalnog miljea".

Kolumnista "Nedeljnika" kaže da Vučić i Nikolić bez obzira na dobar rejting neće prihvatiti rizik da ih neko za godinu pita "izvini ti si znao, a nisi rušio vladu".

"Verujem da će se ova stvar isterati, drugo je što Vučić ne veruje da je Dačić počinio krivično delo. Moguće je da on ima saznanja da ta istaga može da završi i da Dačić iz nje izađe cist".

Švarm kaže da je Vučić najdominatniji političar u zemlji i da DS ne može da sruši vladu, a SNS može i te kako.

"Vučiću nije baš ugodna cela ova afera, mnogi ga pitanju kako može da sedi u vladi sa Dačićem, tako da Vučić sebi pravi alibi. U ovom trenutku, Vučić je bezbedan i želi da kaže "ja nisam kadija koji tuži i sudi" i važnije mu je da kaže da iznad njega postoje institucije"
, navodi Švarm.

Stojan Drčelić navodi da Vučić može da podnese nekoliko procenata pada zato što je sedeo sa Dačićim u vladi, ali postoji i širi plan-dobijenja datuma, izbacivanje Dačića iz dijaloga sa Tačijem, onda bi se dijalog spustio na tehnički nivo ili bi išao na predsednički nivo.

"Nisam siguran da je Nikolić spreman da preuzme odgovornost potpuno. Vučić može da obori Dačića u svakom trenutku. Ja ne kažem da je Vučić otovrio ovu aferu sa Dačićem, ali može da ima korist od toga. Vučić može sutra da raspiše izbore i da bude premijer, ali je ovako jeftinije"
, rekao je Drčelić.

(B92)

Pogledajte još