fbpx

Bivši analitičar CIA Kenin: Kosovo ilegalno oduzeto Srbiji

Profesor Fakulteta za napredne međunarodne studije Univerziteta "Dzon Hopkins" Dejvid Kenin rekao je za "Politiku" da je Kosovo ilegalno oduzeto Srbiji. Zbog toga, smatra ovaj profesor vašingtonskog univerziteta, ne postoji kompromisno rešenje za Kosovo.

Ipak, bivši analitičar CIA smatra i da "nema ničeg loše" što su Beograd i Priština zamrzle pitanje statusa i što pokušavaju da reše osnovna pitanja.

Odgovarajući na pitanje da li će od Srbije biti traženo da prizna Kosovo kada bude trebalo da postane članica Evropske Unije, Kenin je rekao da misli "da bi mnogo svrsishodnije bilo kada bi EU rekla da ni Srbija ni Kosovo ne mogu da postanu članice dok ne reše pitanje statusa".

On je potvrdio navode da su Albanci na Kosovu, Makedoniji i Albaniji, ali i Bošnjaci "dve zajdenice na Balkanu koje su pod patronatom Amerike više nego druge iz istrijskih i političkih razloga".

- Sve ovo ne znači da ih mi favorizujemo, ali naši odnosi sa njima su veoma duboki, što svakako utiče na našu poziciju u regionu - kazao je Kenin.

Prema njegovim rečima aktuelna vlast je "zanimljiva" pošto "jasnu stratešku viziju ima premijer Ivica Dačić" iako je najveći broj glasova osvojila Srpska napredna stranka sa Tomislavom Nikolićem na čelu, što dokazuje "buka oko usvajanja Platforme o Kosovu".

Izvor: Beta, Politika via B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.