Desanki Maksimović u čast - 20 godina od smrti pesnikinje (VIDEO)

U Brankovini, rodnom mestu čuvene pesnikinje, danas će biti održan pomen, a u NBS večeras će dramska umetnica Rada Đuricin pesnikinji u čast izvesti monodramu "Oporuke Desanke Maksimović" sačinjenu od izjava velike pesnikinje, misli izrečenih u prozi, na večite teme - ljubav, smrt, prolaznost, kako se postaje pesnik...

U sredu, 13. februara biće organizovano poetsko veče "Tako je govorila Desanka" gde će moći da se čuje glas i govor ove pesnikinje. U najvećem arhivu govorne poezije na internet lyrikline.org Makisimovićeva je zastupljena sa svoje tri pesme "Proglas", "Tražim pomilovanje za svrgnute" i "Tražim pomilovanje za sebra".

Slušaoci će biti u prilici da čuju recitovanje same pesnikinje, a potom i analizu profesora dikcije Radovana Kneževića. Posebna zanimljivost biće izlozba "Ostaviću vam jedino reči" koju će u četvrtak 14. februara otvoriti ministar prosvete Žarko Obradović.

Kako je ranije rekla jedna od autorki izložbe i viši kustos u NBS Mirjana Stanišić na izložbi biće predstavljeno sve ono što stručna javnost i svaki zaintersovani posetilac želi da vidi - rukopisi pesama Desanke Maksimović u što većem broju, pisma, pozivnice za značajne događaje u Beogradu i u svetu, a pozivali su je predstavnici izvršne vlasti SFRJ, SRJ, ambasadori, značajni ljudi iz SSSR-a, Francuske, Nemačke.

Na izložbi će se naći i njene beleške, koncepti, autografi pesama, prve i poslednje verzije tekstova, nagrade koje je dobijala, kao i sva izdanja pesnikinjinih knjiga (više od 70) koje je Zadužbina Desanke Maksimović objavila u protekle dve decenije. Biće izloženi i prvi put predstavljeni javnosti rukopisi pesme "Strepnja".

Obeležavanje dve decenije od smrti Desanke Maksimović (1898-1993) i isto toliko godina od osnivanja Zadužbine počelo je u znaku dva značajna događaja - iz štampe je izašlo i kritičko izdanje Celokupnih dela Desanke Maksimović, a celokupne pesnikinjina zaostavština ustupljena je Zadužbini koja se kao poseban legat čuva u NBS.Tanjug, Kurir

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.