Tom i Džeri slave 73 godina neprestane jurnjave i druženja sa decom širom sveta (VIDEO)

Autori legendarnih animiranih filmova sa neodoljivim junacima Tomom i Džerijem bili su Vilijam Hana i Džozef Barbera. Ovi animirani filmovi, iako su neretko kombinovali brutalnost sa komičnošću, stekli su popularnost među mališanima širom sveta, te ih je časopis "Time" uvrstio među najbolje televizijske serije svih vremena.

(old_image)

Originalna serija, koju su između 1940. i 1957. godine za holivudski studio MGM stvorili Hana i Barbera, imala je 114 epizoda.

Interesantno je da je ovaj serijal, osvojio čak sedam Oskara čime se pridružio serijalu "Silly Symphonies" studija "Dizni".

Pored ove originalne serije, nastalo je niz pratećih projekata i čitava industrija, od igračaka i odeće do video igara, koji ovu franšizu i danas drže u životu.

Prvi animirani film, pušten u bioskope 10. februara 1940. godine, koji se vrteo oko mačke i miša zvao se "Puss Gets The Boot" (pogledajte ovaj animirani film u nastavku). Tom se tada zvao Džasper, a miš Džinks. Međutim, animator Džon Kar je godinu dana kasnije sada najčuvenijeg mačka nazvao Tom, a njegovog najvećeg neprijatelja, miša - Džeri. Inspiracija sa ova imena došla je od sleng naziva za divlje mlade ljude korišćenom u 19. veku u Londonu.

Roditelje Toma i Džerija - Hanu i Barberu zamenili su Džin Daič (1961-1962), pa Čak Džouns (1953-1967), a TV mreža "Cartoon Network" je nedavno najavila novu seriju koja se sastoji od dva jedanaestominuta animirana filma nastala u vizualnom stilu originalne serije.

Kao i većinu animiranih filmova iz perioda od tridesetih do pedesetih godina prošlog veka, i "Toma i Džerija" je pratilo niz kontroverzi vezanih za rasne seteotipe. Na primer, nakon lica nakon ekslozije liče na crnce sa velikim usnama. Takođe, čuvena je i junakinja kojoj se vide samo cipele, a radi se o siromašnoj crnoj sluškinji koja govori tipičnim "crnačkim akcentom". Barbera, koji je pravio ove štosove u scenariju "Toma i Džerija", objašnjavao je da ovo nije odraz njegovog stava, već uobičajenih pojava u društvu koje su komične.

Takođe, mnogi smatraju da su pojedine scena jurnjave i tuča Toma i Džerije previše nasilne za decu koja gledaju, kao i da su ponekad mačka i miš, iako i u realnosti "neprijatelji", previše zlobni jedno prema drugom čime previše podsećaju na ljude. Naravno, to je i logično jer oni i jesu napravljeni da podsećaju na mane, ali i vrline ljude.

Sve "mane" omiljenih "Toma i Džerija" ipak padaju u vodu kada se zna da oni žive zajedno sa decom sa svih meridijana već pune 73. godine. Srećan rođendan dragi Tome i dragi Džeri!

Pogledajte još