Restoran "Pire"

Može li se od nečega što je sasvim jednostavno napraviti nešto apsolutno posebno? U rukama osobe koja ima dovoljno ideja da to sprovede u delo, može. Dovoljan je bio samo jedan odlazak u restoran "Pire" (Cara Lazara 11) da nas u to uveri.

Na vratima ovog pravog malog hedonističkog raja dočekaće vas recepti iz Velikog kuvara, nagoveštavajući vam samo delić onoga što vas očekuje. Nas je dočekala osoba koja je kreirala enterijer i osmislila meni, naša proslavljena kreatorka Dragana Ognjenović.
Na pitanje zašto je restoran dobio ime "Pire", Dragana nam je uz osmeh odgovorila: "Svi misle da najbolje prave pire pa smo organizovali interno takmičenje u pravljenu istog. Pored toga želeli smo da pokažemo da se od nečeg jednostavnog kao što je pire krompir može napraviti ozbiljno jelo."

Ovde se pire priprema na nekoliko načina: gratinirani, crveni, pire specijal, pire sa celerom, pire sa renom, red hot čili pire. Postoje i one ekstravagantnije kombinacije: pire sa tofuom, wasabi pire ala Vuk, pire sa tartufima.

Enterijer odiše originalnošću. Bela boja koja preovladava otvara prostor i pruža osecaj čistoće.
Jedan zid je posvećen impresijama prijatelja i posetilaca restorana koji su želeli da svoje zadovoljstvo podele sa drugima. To nisu samo komentari, to su i interesatni crteži inspirisani atmosferom jednog ručka ....
Plafon krase lusteri uređeni od specijalnog papira. Izgledaju neobično i raskošno i delo su francuskog umetnika.
Jedan deo restorana zauzimaju police ispunjene knjigama ofarbanim u belo, a merdevine koje stoje neobavezno naslonjene pokraj stola ostavljaju utisak prostora u kome se možete potpuno opustiti i prepustiti ukusima nesvakidašnjih specijaliteta .

Koncept restorana je zasnovan na načinu ishrane slow food, akcenat je stavljen na zdravu organsku hranu i na način pipreme koji u hrani zadržava sve korisne sastojke.

Kuhinja predstavlja fuziju specijaliteta iz različitih krajeva sveta. Ipak, jelovnik je jedinstven jer se u njemu nalaze jela koja se spremaju po receptima prijatelja, gostiju, onih koji su želeli da ostanu zapamćeni u ovom restoranu. Osim toga, postoji dnevni meni sa pojedinim tradicionalnim jelima: sarmice u zelju, pasulj, ćufte u paradajz sosu...

Restoran nudi dva paralelna koncepta. Možete večerati za 1.200 dinara uključujući i vino ili postoji ona druga opcija ukoliko želite da pijete najbolja vina i uživate u ekskluzivnim specijalitetima.

Teško je opisati kakav je bio ručak u ovom restoranu. Prava eksplozija ukusa prepuna iznenađenja. Predjelo u vidu tri patea predstavljalo je prvo u nizu. Čine ga Stašina pašteta sa tartufima, pate sa crnim maslinama i pileći pate. Uz njega služe štapiće sa mocarelom ili foccacia. Sva testa se serviraju sveža jer ih pripremaju u restoranu. Preporučuju integralne kiflice, domaće kiflice...

Ubrzo su nam servirali tuna kocke sa susamom. Pripremaju sa na grilu ali ne sasvim pečene da zadrže hranjive sastojke. Odlično im pristaje Cabernet Sauvignon. Imali smo prilike da uživamo u još jednom specijalitetu od tune. Malo je mesta u gradu gde možete probati tuna tartar sa avokadom.

Zatim smo probali nešto nesvakidašnjeg ukusa - avokado humus ala Danijela. Uz ukus naan hleba i čašu šardonea predstavlja istinsko zadovoljstvo. Jeli smo i piletinu ala Hanc, biftek...

Neverovatno je da smo na kraju uspeli da probamo i dva deserta: Pavlovu sa jagodama i zaher tortu. Zahvaljujući Dragani izgled svakog tanijira predstavljao je pravo malo umetničko delo.

Karta vina je raznovrsna, pogodna za svačiji ukus i svačiji džep. Ili, ukoliko želite možete se odlučiti za neki od koktela: ekki, monkey brain, pasion fire. Poslednji se priprema od deset vrsta belog alkohola, ceđene narandže i limuna. Kažu da niko nije uspeo da popije dva.

Dozvolite sebi da vas iznenade originalni ukusi restorana "Pire", nećete se pokajati.

Tekst: Marija Milenković
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još