Francuzi bombardovali položaje islamista na severu Malija

U noći između nedelje i ponedeljka, francuski vojni helikopter uništio je glavnu policijsku stanicu u gradu Gao, na severoistoku, gde su se sklonili naoružani islamisti koji su iz stanice pucali na malijske vojnike, preneo je AFP.

Pre toga, agencije su javile da je snažna eksplozija potresla rano jutros najveći grad na severu Malija Gao, dan nakon sukoba islamističkih boraca sa francuskim i malijskim trupama.

Kako su predstavnici malijske vojske rekli za agenciju Frans pres, eksplozija se dogodila verovatno u blizini kontrolnog punkta na severnom ulazu u grad, koji je bio meta samoubilačkih napada u petak i subotu.U ovim akcijama poginuli su samo napadači.

Najnoviji incident dogodio se tačno mesec dana otkako je Francuska započela vojnu ofanzivu u svojoj bivšoj koloniji kako bi proterala islamističke borce koji su 10 meseci kontrolisali sever zemlje, gde su nametnuli strogi šerijat.

Francuske snage uspele su da proteraju islamiste iz gradova, gde su bila njihova uporišta, ali pojedine grupe i dalje pružaju snažan otpor.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još