Zanimljive činjenice o blizancima

- Čak 50 odsto blizanačkih trudnoća se završava prevremenim porođajem (rode se pre 37. nedelje trudnoće).

- Savremena tehnologija koja je omogućila snimanje blizanaca tokom majčine trudnoće, pokazala je da se oni u maminom stomaku zabavljaju i gurkaju još pre rođenja.

- Jednojajčani blizanci imaju isti DNK, ali, naravno, nemaju identičan otisak prsta.

- Sijamski blizanci su identični blizanci kod kojih nije došlo do potpune podele tokom ranog fetalnog razvoja, tako da mogu da dele delove tela ili organe.

- Ukoliko žena rodi dvojajčane blizance, ima tri do četiri puta veću šansu da ih dobije ponovo.


Verujete li u blizanačku telepatiju?

- Više od 20 odsto blizanaca je levoruko, za razliku od ostalog dela populacije, u okviru koje samo 10 odsto ljudi daje prednost levoj ruci.

- Poslednjih godina, blizanačke trudnoće su u porastu.

- Jedna u 250 trudnoća je blizanačka.

- Navodno, smatra se da su blizanci različitog pola uvek dvojajčani, a jednojajčani uvek istog pola. Isto tako, postoji mišljenje da je rađanje jednojajčanih blizanaca slučajan fenomen, dok je ovih drugih – rezultat većeg broja ovulacija, kao i da se oni češće rađaju u porodicama u kojima je, naročito sa majčine strane, već bilo blizanačkih trudnoća.

- Jednojajčani blizanci zapravo su u ogledalu odraz jedan drugog.

- Šanse za blizanačku trudnoću se povećavaju nakon tridesete godine.

(old_image)

Ljubavna priča iz Teksasa: Blizanci oženili bliznakinje, pa se rodili blizanci

- Identični blizanci – jednojajčani ili monozigotni, pojavljuju se kada se iz nepoznatog razloga oplođeno jajašce podeli tokom prvih 14 dana, a svaki blizanac dobije istu genetičku “sliku”.

- Verovali ili ne, na 1000 rođene dece na svet dođe tri do pet jednojajčanih blizanaca. Učestalost dvojajčanih blizanaca varira od 4 do 50 na 1000 trudnoća.

- Muškarci blizanci ne mogu da imaju dve identične bebe ukoliko njihove žene nemaju sposobnost da reprodukuju dve jajne ćelije.

- Broj blizanaca u odnosu na bliznakinje prednjači svuda u svetu. Međutim, ovaj podatak je dosta relativan – menja se u korist devojčica kada su u pitanju trojke.

- U proseku, blizanci po rođenju teže oko 2.5 kilograma.

- Naučnici smatraju da oko 40 odsto blizanaca razvija svojevrsni vlastiti jezik, koji samo oni razumeju prilikom sporazumevanja. Tim jezikom blizanačka deca počinju da “govore” oko druge godine života, a nastaje tako što jedan od blizanaca “modelira” nezreo i patološki govor drugog, zbog čega oba govore neispravno, a pritom se međusobno razumeju.

- Čak 40 odsto dece iz blizanačkih trudnoća zahteva posebnu negu nakon rođenja.

- Istraživanja naučnika su pokazala da mame, koje su prirodnim putem rodile blizanace, žive duže od drugih žena jer su navodno telesno jače, zdravije i izdržljivije. One, takođe, imaju duži reproduktivni životni vek i potrebno im je manje vremena za oporavak između trudnoća.

(Izvor: Wannabe magazin)

Pogledajte još