Događaji koji su obeležili vladavinu pape Benedikta XVI: Pedofilski skandali, afera VatiLeaks i kontroverzne izjave

Prvi Papa koji se sastao sa žrtvama sveštenika pedofila

Papa Benedikt XVI u istoriju će svakako ući i po brojnim dobrim delima, ali i istorijskim odlukama koje su odjeknule širom sveta. Upravo je on, dve godine nakon početka svog pontifikata, u 2010. godinei posetio Maltu, gde se sastao sa žrtvama sveštenika pedofila i, što je još važnije, izvinio se za zločine koji su se godinama događali u Katoličkoj crkvi.

Žrtvama je obećao da će Crkva učiniti sve što može kako bi kaznila sveštenike zlostavljače te zaštitila mladež. Izrazio je "sram i žaljenje zbog boli koje su pretrpele žrtve i njihove porodice".

Ipak, brojne žrtve širom sveta i dalje optužuju Benedikta XVI da je, zajedno s crkvenim vrhom, sudelovao u zataškavanjima zlostavljanja, dok je bio nadbiskup u Nemačkoj.

Moderni Papa koristi i tviter

Papa je održao svoje obećanje da će otvoriti tviter nalog. "Dragi prijatelji, zadovoljan sam što na ovaj način, preko Twittera, s vama mogu stupiti u kontakt. Hvala vam na vašim velikodušnim reakcijama. Blagosiljam vas sve od srca", napisao je tada Papa.

Seks skandali i zlostavljanje u Crkvi

Ipak, ono što je svakako ponajviše obeležilo njegov gotovo osmogodišnji pontifikat bilo je izbijanje seks skandala u Katoličkoj Crkvi. Čak i pre njegovog imenovanja nekoliko skandala sa zlostavljanjem maloletnika pojavilo se u SAD-u i Irskoj, ali 2010. godine u javnost su procureli dokazi o seksualnom zlostavljanju u crkvama širom Evrope, a posebno u Austriji, Belgiji, Norveškoj i Nemačkoj.

U jednom od skandala pominjalo se i ime samog Pape. Naime, pojavile su se tvrdnje da je, dok je još bio nadbiskup u Minhenu, jedan biskup i poznati zlostavljač dece smenjen u tajnosti, ali da su mu i dalje dopušteni kontakti s mladim vernicima i obavljanje pojedinih pastoralnih dužnosti.

Pale su i prve ostavke - 2010. godine jedan irski i jedan američki biskup su dali ostavke koje je Papa prihvatio. Zbog skandala sa zlostavljanjem dece od strane katoličkog sveštenstva ostavku je dao i jedan biskup u Belgiji.

Javni gafovi

Nekoliko javnih gafova Pape, većinom na samom početku pontifikata, izazvali su oštre reakcije javnosti. Još 2006. godine zgrozio je muslimanski svet izjavom da je Muhamed iza sebe ostavio samo "zlo i nehumanost".

Naljutio je i domoroce u Latinskoj Americi tvrdnjama da kolonizacija njihovog kontinenta nije uključivala "nametanje stranih kultura", a Jevreje je naljutio pozivom da se "izbavi iz tame".

Afera VatiLeaks

Najveća afera s kojom će se dovoditi u vezu ime pape Benedikta XVI je svakako afera Vatileaks. Podsetimo, bivši sobar Benedikta XVI Paolo Gabriele je prošle godine osuđen zbog krađe poverljivih dokumenata o navodnoj korupciji u Svetoj stolici. Gabriele je osuđen na zatvorsku kaznu, ali je Papa odlučio da ga pomiluje. Za pomaganje sobaru optužen je Vatikanski informatičar Klaudio Scarpeleti, koga je papa takođe pomilovao.

Optužen je da je mesecima fotokopirao desetine poverljivih dokumenata Pape i njegovih saradnika. Pod kodnim imenom "Maria" prosleđivao ih je potom novinaru Đanluđiju Nuciju koji ih je upotrebio u knjizi "Sua santita" (njegova svetost), otkrivajući suparništvo i snažni animozitet, posebno naspram drugog čoveka Vatikana kardinala Tarkizia Bertonea.

Bivši sobar priznao je krivicu. U ispitivanjima objasnio je da je delovao kako bi otkrio "zlo i korupciju" unutar Vatikana. Smatrao je da Papa nije dovoljno obavešten, pa je želio da vrati Crkvu "na pravi put".

(Izvor. Index.hr)

Pogledajte još