Euleks: Rusija ometa istragu o trgovini organima

Džonatan Ratel, specijalni tužilac Euleksa, optužio je Rusiju da ometa najvažniju međunarodnu istragu u Evropi o trgovini ljudskim organima time što se oglušuje o zahteve Euleksa za prosleđivanje dokaza kojima raspolaže u slučaju prištinske klinike "Medikus".

Ruske vlasti imaju dokaze za najmanje tri žrtve koje su prodale organe, tvrdi Ratel u izjavi francuskom dnevniku Mond.

"Na moj zahtev, žrtve su ispitane i podrvrgnute medicinskim testovima i ekspertizama. Pokušali smo na sve načine, pravne i diplomatske, da dobijemo tu dokumentaciju. Ruske vlasti se, međutim, ne oglašavaju", tvrdi Ratel napominjući da je to "ključni deo slagalice koji nedostaje."

Rusija se oglušuje o zahteve Euleksa iz dva razloga, ocenjuje francuski list u članku objavljenom u subotu na vebsajtu.

Prvi razlog je pravne prirode: Moskva ne želi da sarađuje sa zemljom koju ne priznaje, navedeno je u tekstu.

"Drugi razlog je politički: reč je o tome da se dragocene informacije o 'Medikusu' sačuvaju kako bi se, u odgovarajućem trenutku, iskoristile kao sredstvo za vršenje pritiska", navodi list.

Suđenje u slučaju "Medikus" trebalo bi danas da bude nastavljeno u Prištini, a za nekoliko sedmica se očekuje objavljivanje proširene optužnice, podseća dnevnik, primećujući da negativni publicitet koji je izazvala afera ne ide u prilog ni Euleksu ni Briselu, pogotovo kada se ima u vidu da je mreža trgovine ljudskim organima nastala u vreme kada je Kosovo bilo pod nadzorom Unmika.

"Kada je reč o vladi u Prištini, ona mora ponovo da odgovara na optužbe za povezanost s kriminalnim krugovima", naglašeno je u tekstu.

Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dik Marti objavio je u decembru 2010. godine izveštaj o trgovini ljudskim organima, koju su organizovali pripadnici OVK tokom sukoba 1999. godine i kasnije.

Marti je, kako podseća dnevnik, utvrdio povezanost s klinikom "Medikus", što istražitelji Euleksa odbijaju da učine, uz obrazloženje da nemaju dokaza za to.

Prva optužnica je objavljena 15. oktobra 2010. godine, pošto su istražitelji ustanovili da je kroz kliniku 2008. godine prošlo najmanje dvadesetak osoba iz Kazahstana, Moldavije, Rusije i Turske kojima su odstranjeni određeni organi, uz obećanje da će im biti isplaćena znatna suma novca, što nikada nije učinjeno, mada su klijenti plaćali za organe između 80.000 i 100.000 evra.

List podseća da su izdate međunarodne poternice za turskim hirurgom Jusufom Sonmezom i Mošom Harelom, koji je, navodno, imao ključnu ulogu u organizovanju mreže. Zahtevi za njihovu ekstradiciju upućeni su Turskoj i Izraelu, ali dve zemlje nisu spremne da izruče svoje državljane.

Transplantacija organa je postala unosno tržište za kriminalne organizacije zbog dugačkih lista pacijenata koji čekaju da u klinikama dobiju organe.

Tužilac Ratel je upozorio da klinike i zdravstveni radnici direktno sarađuju s kriminalcima zbog ogromnog profita.

(Izvor: RTS)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.