Đilas: Sukob Vujoševića i Čovića se prenosi na navijače

On je kazao da će učiniti sve što je u moći Košarkaškog saveza Srbije, koja je ograničena, da se više ne dešavaju incidenti kakav se dogodio u finalu Kupa u Kragujevcu.

Đilas je pomenuo da je sinoć razgovarao s prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem o problemu huligana i da će apelovati na sve državne organe.

Finale Kupa prekinuto je sinoć u Kragujevcu zbog incidenata na tribinama i terenu. Posle incidenta Đilas je razgovarao s čelnicima oba kluba, sudijama i delegatom, a onda je meč prekinut.

Meč je prekinut u 26. minutu pri rezultatu 43:43, a oko 50 minuta posle toga odlučeno je da se nastavi, ali su se prilikom zagrevanja desili novi incidenti. Posle svega toga, rukovodstvo KSS je odlučilo da prekine meč, koji će danas biti nastavljen bez prisustva publike.

"Razmišljali smo da finale bude bez pobednika posle sinoćnjih incidenata, ali kada sam video posle prekida kako se igrači zajednički zagrevaju i kako se sportski ponašaju dogovorili smo se da to finale treba da se odigra zbog njih, ali bez publike, iako je pre toga postojala ideja da Kup Radivoja Koraća ostane bez pobednika
za 2013. godinu",
rekao je Đilas novinarima u Kući košarke u Beogradu.

On je kazao da su sinoćni incidenti posledica nečega što jako dugo traje i da treba da se otklanjaju uzroci, a ne da se bavimo posledicama.

Đilas je rekao da je kup jedino takmičenje pod ingerencijama Saveza, pošto nema nikakav uticaj na Jadransku ligu, dok domaće prvenstvo vodi zajednica klubova.

Đilas je rekao da je sve što je u moći saveza i njega kao predsednika je da apeluju da se takvo ponašanje spreči.

"Zakon mora da se menja, policija mora da prisustvuje ovim mečevima od početka, a ne da reaguje kada se nešto desi... I prethodnih godina sam bio kritičan prema tom zakonu (Sprečavanje nasilja na sportskim priredbama). On mora da bude rigorozan, huligani moraju oštrije da se kažnjavaju i da se javljaju u policijske stanice na
dan utakmica i da prestanemo da govorimo o huliganima kao navijačima jer juče nije uletelo njih 3.000 nego nekolicina",
rekao je Đilas.

Predsednik KSS, koji je i gradonačelnik Beograda i predsednik Demokratske stranke, rekao je da će razgovarati sa nadležnim organima i pozvati državu da se ozbiljnije uključi u rešavanje problema huligana.

"Razgovarao sam sinoć sa Vučićem, nemam šta da krijem, zvaću svakoga ko može da pomogne da se država angažuje oko rešavanja ovog problema...jer mi ovde imamo teror ogromne manjine nad ogromnom većinom", rekao je Đilas.

On je u početku odbio da komentariše da li je ovo sukob izazvan zbog politike, zbog svoje, kako je naveo, specifične pozicije, ali je posle insistiranja novinara rekao da politika nema veze sa ovim, već da su incidenti izazvani ogromnom mržnjom.

"Zbog moje specifične pozicije ne mogu da komentarišem pitanja da li je ovo pobeda huligana nad državom, ali ja sam i pre tri godine apelovao da se ne igra fudbalski derbi posle pokušaja održavanja gej parade pa sam trpeo velike kritike... Da li je ovo urađeno po nekom 'scenariju' je pitanje za nadležne organe, a ne za predsednika Saveza... Jasno je da postoji sukob trenera Partizana Duška Vujoševića i predsednika Zvezde Nebojše Čovića, ali mi tu ne možemo da uradimo ništa osim da apelujemo", rekao je Đilas.

On je kazao da je trener Partizana imao sportsko pravo da stoji gde hoće dok se njegovi igrači zagrevaju, ali da bi svako trebalo da razmisli da li će njegovi postupci izazvati reakciju.

"Svako može da kaže šta hoće i da postupa kako hoće u okvirima sportskih pravila, ali svako treba da razmisli da li to što će da kaže, napiše ili uradi bude dobro za srpsku košarku, ili će da izazove lančanu reakciju", kazao je Đilas.

Đilas je rekao da je uticaj Saveza ograničen, ali da je on spreman da se to promeni.

"Košarkaški savez Srbije ima jako ograničen uticaj, kako u zemlji, tako i u Fiba Evropa. Klubovi su odlučili da igraju Jadransku ligu, a takmičenje u Srbiji je pod ingerencijom zajednice klubova. Ako bi oni rešili (klubovi iz srpske lige) da se vrate organizaciju lige pod okrilje Saveza, ja sam na to spreman. Teško je očekivati da klubovi zajednički istupe iz Jadranske lige zbog posledice koja to donosi, odnosno neigranje u Evropi", rekao je Đilas.

Đilas je na kraju na novinarsko pitanje odgovorio da će razmisliti možda i o uvođenju revolucionarnih mera u sprečavanju huliganskih ispada, kao što je u Turskoj bio slučaj da su na derbi mogle da uđu samo majke sa decom.

"Čitao sam i da je u Švedskoj bilo da može da se uđe na utakmicu samo u pratnji majki. Razmotrićemo i to i možda uvedemo neku od tih revolucionarnih ideja", rekao je uz osmeh Đilas.

Beta

Pogledajte još