Kafana "Sablja dimiskija": Omiljeno mesto fudbalskih boema Tirketa i Moše

Kafane, koje su oduvek bile duše Beograda, srpska prestonica je imala čak i pre Pariza, pa ne čudi da su upravo one bile mesta koja su izjednačavala bogate i siromašne, pesnike i političare, sportiste i boeme. Zapravo, u njima su sve granice među ljudima brisale, jer pred čašicom dobrog pića i razgovora svi su postajali jednaki.

- Kafana je bila mesto gde su sedeli znani i neznani, slavni i neslavni pisci, pesnici, urednici novina i časopisa, novinari, glumci i razni umetnici, slikari i vajari, sportisti, političari... Kafana je bila mesto gde su nastala i značajna književna dela. Setimo se Branislava Nušića i humoriste Brane Cvetkovića, koji je sve svoje vodvilje, skečeve i šaljive pesme napisao u kafani. Kafana je bila mesto književnih diskusija, sukoba oko književnih pravaca, putokaza i književnosti. I ne samo to. U kafanama su čitane nove pesme, koje su tako počinjale da žive i prenose se, da dobijaju dušu. Otuda ostaju za večnost zapisane, upamćene i nikad zaboravljene mnoge pesme - piše u svojoj knjizi "Stare kafane Beograda" dr Vidoje Golubović dajući nam uvid u vremena kada se u kafanama pilo do poslednje kapi pića i stvaralo do poslednje kapi krvi.

Predratne kafane u Beogradu mnogi opisuju kao "raj na zemlji", ali i kao "prihvatilišta za beskućnike, boeme, vračare, putnike namernike, studente, ljude bez stana, prostitutke" u kojima su pred orkestrom i čašama svi bili isti - boemi velegrada.

U jednoj od 578 starih kafana, koliko ih dr Golubović nabraja u svojoj knjizi, u svemu ostalom - što s jedne strane nije fudbal, ali i jeste ako verujemo da je fubal život - uživale su srpske fudbalske legende, ali i veliki boemi i kozeri Aleksandar Tirnanić Tirke i Blagoje Moša Marjanović. Poput Tirketove i Mošine moći na zelenoj travi fudbalskog terena, i njihova omiljena kafana, smeštena u samom srcu Beograda, u Ulici Džordža Vašingtona, nedaleko od Botaničke bašte, nosila je moćno ime - "Sablja dimiskija".

Moša i Tirke

(old_image)

Dimiskija je posebna vrsta povijene sablje sa ukrasima kovana u Damasku po kome je i dobila ime. Sablje dimiskije, koje se neretko pominju i u našim narodnim pesmama, na Balkanu su kovane u Sarajevu i Prizrenu sve do 1878. godine. Ove sablje su bile toliko oštre da su, po predanjima, sekle svilu u vazduhu, a i bile "jedino što može da ubije Srbina".

Kafana "Sablja dimiskija", koja je danas samo jedna od setnih priča starog Beograda, mesto je u kome su Tirke i Moša, zajedno sa pesnicima i političarima, igrali karte, razmenjivali ideje o novom srpskom fudbalu, prepričavali "muške priče", šarmirali dame, ali i uživali u dobrom pivu i jakoj hrani. Možda je danas teško zamisliti profesionalnog sportistu da noći provodi u kafani, a da već od prvih zraka sunca juri za fudbalskom loptom. Međutim, "paralelni život" je njihovoj igri, čini se, davao neki poseban "šmek" i onaj "beogradski beozobrazluk" koji ih je i vinuo u visine na Svetskom prvenstvu u Montevideu.

Duh vremena u kome su fudbaleri bili školovani boemi danas je predstavljen u projektu "Montevideo, Bog te video" o kome sve možete saznati u Nadlanu.com specijalu - MONTEVIDEO.

Osim što će zauvek ostati zapamćena kao jedan od nosilaca starog duha Beograda, kafana "Sablja dimiskija" je našla svoje zasluženo mesto u istoimenom klasičnom delu našeg čuvenog dramskog pisca Aleksandra Popovića za koji je nagrađen Sterijinom nagradom. Ova ozbiljna studija neuništive srpske volje za sticanjem moći i univerzalni portret karaktera na stranputici "uvijena" u urnebesnu komediju smešta svoje junake u tipičnu srpsku kafanu, posle jednog od mnogih ratova.

Tirke i Moša su živeli za fudbal, kafane, provod, dame... Ali, pre svega, za prave vrednosti, koje je moguće naći na svakom mestu, a u to vreme, u priličnoj meri, i u kafani "Sablja dimiskija".

Pogledajte još