Provera Miškovićevog poslovanja na Kipru u toku

Ovo je deo proširene tužilačke i finansijske istrage, u kojoj zbog pravila o tajnosti nije u ovom trenutku moguće pouzdano otkriti pojedinosti, ali je moguće da se provera dokumentacije odnosi i na novac narko-kartela Darka Šarića.

Prema nezvaničnim informacijama, koje su u javnost procurile u novembru, Miškovićeva of-šor kompanija na Kipru Hemslejd povezana je sa novcem poteklim od Šarića, i to kao izvorom kredita za gradnju ekskluzivnog naselja.

U izveštaju koji je navodno Uprava kriminalističke policije uputila Tužilaštvu za organizovani kriminal tvrdi se da je potrebno proveriti „plasman sumnjivog novca od 100 miliona evra koje je organizovana kriminalna grupa u ime Darka Šarića uložila u izgradnju naselja Belvil u Novom Beogradu“. U izveštaju se navode dve sumnjive transakcije.

Prva tranša, vredna 81.566.000 evra, odobrena je u periodu 2007-2008. godine, a druga vredna 17.924.000 evra u periodu 2008-2009. godine.

"Postoji sumnja da je reč o nelegalnim novčanim sredstvima koja su preko računa otvorenih u Lihtenštajnu transferisana na račune u Austriji i Holandiji, gde su korišćeni za obezbeđenje depozita za dobijanja kredita. Posle toga devizna sredstva su po izuzetno niskim kamatnim stopama u vidu kratkoročnih i dugoročnih kredita data firmama koje investiraju u velike građevinske projekte", navodi se u izveštaju UKP, koji je procurio u medije.

U izveštaju se podvlači i da je Darko Šarić za plasman novca koristio of-šor kompanije iz SAD i firme sa Kipra, kao i da su utvrđeni njegovi boravci u SAD, Holandiji i Austriji.

Oba kredita, vredna ukupno sto miliona evra, za koje srpska policija pretpostavlja da su obezbeđeni novcem Darka Šarića, uplaćena su na račun firme Blok 67 Associates Beograd, koja je nosilac izgradnje naselja Belvil.

Jedan od osnivača firme Blok 67 Associates Beograd je Delta Real Estate d.o.o. Beograd, čiji je direktor Dejan Racić, a osnivač kiparska firma Hemslade trading limited, vlasnika Miroslava Miškovića, navodi se u izveštaju UKP.

Na čelu Miškovićeve kiparske firme Hemslejd, koja se inače već dugi niz godina pominje kada se govori o spornim poslovima vlasnika Delte holdinga, doskoro se nalaziIa Tatjana Jeronimides, o kojoj su kiparski mediji iscrpno pisali krajem godine. Jeronimides je bila upletena u korupcionaški skandal sa gradnjom tržnog centra na aerodromu u Larnaki, jer je u tom poslu indirektno učestvovao i njen muž, savetnik kiparskog predsednika.

U vreme hapšenja Miškovića 12. decembra 2012, pojedini mediji spekulisali su da je pravi razlog njegovog navodnog sukoba sa koordinatorom službi bezbednosti Aleksandrom Vučićem upravo „Šarićev novac“. Za sada Miškovići ostaju u pritvoru do 9. marta, zbog sumnje u malverzacije sa putarskim preduzećima.

(Blic)

Pogledajte još