Severna Koreja: Ovo je tek početak , upotrebićemo snažnije mere ako SAD nastave da komplikuju situaciju

Potvrda o nuklearnom testu došla je tri sata pošto su uočene seizmičke aktivnosti kod poligona Severne Koreje za nuklearno testiranje.

Zvanična novinska agencija KCNA javila je da je upotrebljena "minijaturna i lakša nuklearna naprava veće eksplozivne snage nego ranije" i da je proba izvedena na "bezbedan i savršen način", preneo je Rojters.

Severna Koreja je saopštila da je nuklearna proba bila "prvi odgovor" na američke pretnje i upozorila da bi mogle da uslede mere većeg intenziteta ako SAD zadrže neprijateljski stav.

"Poslednji test je bio samo prva mera, izvedena uz najveće moguće suzdržavanje. Ako SAD budu nastavile da dodatno komplikuju situaciju, nećemo imati drugog izbora osim da preduzmemo snažnije, druge i treće mere", sapoštila je zvanična Severna Koreja.

U saopštenju ministarstva spoljnih poslova se navodi da je današnja proba bila "mera samoodbrane" koja ne krši međunarodno pravo.

Svaka mera, poput nasilnih inspekcija brodova ili pomorske blokade, smatraće se "ratnim činom" i izazvaće "neumoljivu osvetu", navodi se u saopštenju severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova, javila je agencija Frans pres.

Iako su brojne zemlje, uključujući SAD, pa čak i jedinog velikog severnokorejskog saveznika Kinu, osudile nuklearnu probu i rekle da se njome krše rezolucije UN, u saopštenju iz Pjongjanga se navodi da je to "mera samoodbrane" kojom nije prekršen nijedan međunarodni zakon.

Pjongjang je treću nuklearnu probu izveo samo nekoliko sati pre obraćanja naciji presednika SAD Baraka Obame i nekoliko dana pred obeležavanje rođendana bivšeg lidera Severne Koreje Kim Dzong Ila, čije se ime vezuje za nuklearne ambicije ove zemlje.

Savet bezbednosti UN održaće danas vanrednu sednicu, koja bi trebalo da počne, kako je saopšteno iz Južne Koreje, u 14 časova po srednjeevropskom vremenu.

Oštre reakcije iz sveta

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je nuklearnu probu Pjongjanga kao "duboko destabilizirajući" potez, saopštio je njegov portparol. "To je jasno i teško kršenje rezolucija Saveta bezbednosti", preneo je njegov portparol Martin Nesirki.

Reagovala je i Bela kuća, iz koje je poručeno da je severnokorejska nuklearna proba "izuzetno provokativan potez" koji ugrožava bezbednost SAD i mir u svetu.

U saopštenju, američki predsednik Barak Obama obećao da je da će "nastaviti s preduzimanjem koraka neophodnih za samoodbranu" SAD i njenih saveznika i pozvao međunarodnu zajedicu da preduzme "brze i jasne korake".

Obama je istakao da nuklearne probe "ne čine Severnu Koreju bezbednijom", već, kako je naveo, Pjongjang "željom za oružjem za masovno uništenje sve više izoluje i osiromašuje svoj narod".

Evropska unija i NATO su u odvojenim saopštenjima najoštrije osudili jučerašnju severnokorejsku nuklearnu probu i upozorili da to predstavlja pretnju miru u Jugoistočnoj Aziji.

EU najoštrije osudjuje ovu probu, koja je još jedan korak ka sticanju nuklearnog kapaciteta i poziva severnokorejske vlasti da se uzdrže od daljih provokacija, poručila je Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u saopštenju za medije.

Visoka predstavnica je upozorila da takvo ponašanje ugrožava mir na Korejskom poluostrvu i da je u suprotnosti sa Rezolucijom 2087 koja
je prošlog meseca jednoglasno usvojena u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ešton je sem toga pozvala Severnu Koreju da se vrati pregovaračkom procesu u cilju uspostavljanja regionalne stabilnosti.

Severnoatlantski savet je u slično intoniranom saopštenju konstatovao da je razvijanje oružja za masovno uništenje ozbiljna pretnja miru i odraz kontinuiranog prkosa severnokorejskih vlasti kako SB UN, tako i široj medjunarodnoj zajednici.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg osudio je severnokorejsku nuklearnu probu i pozvao Savet bezbednosti da na nju "snažno reaguje".

"Oštro osuđujem taj čin koji krši rezolucije Saveta bezbednosti UN 1718, 1874 i 2087", naveo je Hejg u saopštenju.

Velika Britanija će "početi hitne konsultacije sa svojim partnerima u Savetu bezbednosti UN i pozvati ih na snažnu reakciju na poslednje događaje".

Severnokorejsku nuklearnu probu je osudili su i Moskva i Tokio, ocenom da ona krši rezolucije UN.

Rusija je apelovala na Severnu Koreju da prekine "nezakonite aktivnosti" i da poštuje odluke Saveta bezbednosti UN, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Moskva insistira da Pjongjang treba u potpunosti da odustane od raketnog programa i da ponovo pristupi Sporazumu o zabrani širenja nuklearnog naoružanja, navodi se u saopštenju.

"Izvodeći nuklearnu probu, Pjongjang je ponovo ignorisao međunarodne norme i pokazao da ne poštuje odluke Saveta bezbednosti", dodaje se u tekstu.

"Znam da će Savet bezbednosti UN razgovarati o ovom pitanju tokom narednih nekoliko sati i smatram da su veoma relevantni dogovori i odluke povodom te nuklerane probe", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Takve akcije koje su za svaku osudu zahtevaju i adekvatan odgovor", naveo je Lavrov koji se nalazi u poseti Pretoriji.

"Severna Koreja treba da zaustavi svoj nuklearni program i da se vrati na sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja i tada će prekinuti svoju medjunarodnu izolaciju", zaključio je Lavrov.

Ta proba "krši niz rezolucija Saveta bezbednosti UN. To je za žaljenje i oštro ćemo protestovati zbog nje", kazao je japanski premijer Šinzo Abe pošto je Pjongjang potvrdio da je obavio probu.

"Osuđujemo te poteze Severne Koreje i smatramo, kao što je bio slučaj i nakon ranijeg lansiranja balističke rakete, da je reč o kršenju rezolucija Saveta bezbednosti UN", kazao je agenciji Interfaks neimenovani ruski diplomatski izvor.

Severna Koreja saopštila je da je jutros izvela podzemnu nuklearnu probu na lokaciji na severoistoku zemlje, dok su američki seizmolozi registrovali potres snage 4,9 stepeni Rihtera.

Testiranje minijaturne nuklearne bombe moglo bi dovesti Pjongjang korak bliže cilju da izgradi nuklearnu bojevu glavu dovoljno malu da na raketi dugog dometa može da ugrozi SAD, ocenjuju agencije.

Pošto je Severna Koreja 12. decembra 2012. lansirala raketu dugog dometa i poslala satelit u svemir, Savet bezbednosti UN, uključujući i Kinu, pod pritiskom SAD, Južne Koreje i Japana, usvojio je rezoluciju kojom su Pjongjangu uvedene nove sankcije.

(Izvor: B92)

Pogledajte još