Deca u Srbiji prvo seksualno iskustvo imaju već sa 11 godina

Iako misle da je 18 godina idealno za stupanje u seksualne odnose, ispitani učenici iz deset osnovnih i srednjih škola u Novom Sadu, Somboru, Sirigu i Bačkom Jarku to čine već sa 11 godina. Čak četvrtina ispitanih učenica koristi pilulu "za jutro posle".

Prema istraživanjima sprovedenim na uzorku od 610 učenika, uzrasta od 13 do 18 godina, prva seksualna iskustva dečaci su imali sa 11, 12 i 13 godina, a najveći procenat devojčica sa 16 godina.

"Ono što je alarmantno jeste što čak 63 odsto mladih smatra da prve informacije o reproduktivnom zdravlju treba da dobije od roditelja, a dobija je svega 30 odsto", objašnjava koordinator programa Tanja Ilijazović.

"To govori o tome da oni očekuju i imaju potrebu da razgovaraju sa roditeljima o stupanju u seksualni odnos, ali malo ko od roditelja ispuni ta njihova očekivanja".

Gotovo svi ispitani učenici znaju šta su polno prenosive bolesti, a pet odsto poznaje osobu svojih godina koja ima neku polno prenosivu bolest. Alarmantno je i što samo sedam odsto seksualno aktivnih koristi kontracepciju, a čak 22 odsto ispitanih učenica koristilo je "pilulu za dan posle", kao kontraceptivno sredstvo.

"Čak 25 odsto učenika poznaje vršnjakinju koja je imala abortus, što je takođe nezanemarljiv podatak. Mada su dobijeni podaci daleko od realnog, s obzirom na to da je mnogo učenika davalo socijalno poželjne odgovore, umesto iskrene, realno stanje je mnogo, mnogo gore"
, navodi sagovornica.

(Kurir/Novosti)

Pogledajte još