Formula za savršene palačinke glasi: 100 - [10L – 7F + C(k – C) + T(m – T)] / (S – E)

Naučnici sa Univerziteta u Vulverhemptonu u Velikoj Britaniji sasvim su uvereni da su pronašli tačnu matematičku formulu za pripremanje savršenih palačinki.

Recept za klasične palačinke iz "Bazara"
3 jaja
250gr brašna
1/2 litra mleka
2 kašike ulja
soli na vrh noža
1/4 lira mineralne vode
Sve zajedno mutiti mikserom i spremljenu smesu ostaviti da odstoji najmanje pola sata.

Formula koja će svim ljubiteljima palačinki koji su ujedno i ozbiljni poznavaoci matematike omogućiti da uživaju u savršenoj poslastici glasi: 100 - [10L – 7F + C(k – C) + T(m – T)] / (S – E).

U verovatno najukusnijoj matematičkoj formuli svih vremena promenljiva L je broj ugrušaka u smesi, F predstavlja sposobnost okretanja palačinki koje meri od 1 do 100, C je ujednačenost smese koja se meri od 0 do 10, k je idealna ujednačenost koja iznosi 5, T je temperaturu tiganja, m savršena temperaturu tiganja, S vreme koje je smesa za palačinke provela u činiji pre nego što je iskorišćena, dok je E vreme koliko su spremne palačinke stajale pre nego što su pojedene, otkriva nam "The Daily Mail" ovu omiljenu nam novu formulu.

Cilj je da ukupni rezultat bude što bliži broju 100, koji je magični broj savršenih palačinki.

Kako kaže pravilo, kvalitetan tiganj bi trebalo da bude zagrejan na 190 stepeni Celzijusa, u smesi ne sme da bude ugrušaka, smesa bi trebalo da odstoji 30 minuta pre korišćenja, a palačinke bi trebalo da budu smazane čim se naprave. Samo takve palačinke su savršene, tvrde naučnici iz Velike Britanije.

Pogledajte još