Komandos koji je ubio Bin Ladena: Država me ostavila na cedilu, vredniji sam mrtav (VIDEO)

Čovek koji tvrdi da je izveo jednu od najvažnijih misija specijalne mornaričke "Foke", u intervjuu za "Eskvajer" kaže da se oseća potpuno napušteno, da se brine za bezbednost svoje porodice, ali i za finansijsku sigurnost, jer će posle odlaska iz službe ostati samo "nezaposleni civil bez penzije i zdravstvenog osiguranja".

Pripadnik američkih Foka, čije ime nije otkriveno, “zbog istrošenosti” se posle misije u kojoj je u maju 2011. ubijen lider Al Kaide odlučio na prevremeno povlačenje, tri godine pre donje granice za penziju koja je u vojsci 20 godina. Ostala mu je još jedna misija u Avganistanu.

“Odmah mi je ukinuto zdravstveno osiguranje, pitao sam da li postoji neki period tranzicije, a oni su samo rekli ne. Nisi više u službi, nisi više pokriven. Hvala za 16 godina, sada se idi j...”, rekao je on u intervjuu za “Eskvajer”, prenosi “Gardijan”.

Bivši vojnik kaže da bi mu bilo bolje da je ubijen na nekoj od misija, jer tvrdi da neće dobiti nikakvu nadoknadu za vreme provedeno u uniformi.

Ipak, iz vojske poručuju da on ima pravo na zdravstvenu zaštitu još pet godina, a o novčanoj nadoknadi se nisu oglašavali. Eksperti za odnos prema veteranima SAD su za "Gardijan" naveli da su njegove izjave "možda preoštre".

Šta god da je istina, uskoro bivši komandos rekao je da strahuje i od osvete terorista i da vojska ni po tom pitanju nije učinila dovoljno.

“Nadao sam se da će vojska pojačati obezbeđenje bar za ženu i decu, makar da ih obiđu iz kurtoazije. Da pošalju nekog da ugradi blindirana vrata, alarm, senzore, bilo šta, ali bukvalno niko ništa nije uradio”, požalio se on.

U intervjuu je opisao i kako je izgledao njegov susret sa Bin Ladenom.

“Izgledao je zbunjeno i bio je mnogo viši nego što sam očekivao”, rekao je bivši pripadnik specijalne jednice mornarice SAD.

Komandos je naveo da se lider Al Kaide na trećem spratu svog skrovišta u Pakistanu krio iza svoje najmlađe žene “koju je gurao napred”, a pored njih je bio spušten “kalašnjikov”.

“Nisam znao da li je opasana eksplozivom, da li je gura kako bi nas sve razneo, puška mu je bila na dohvat ruke. On je pretnja, moram da mu pucam u glavu kako ne bi imao šansu da ‘klikne’ bombu. Pucao sam dva puta u čelo. Bap! Bap! Drugi put dok je padao. Sklupčao se na podu, pogodio sam ga opet i to je bilo to”, opisao je on događaj iz Pakistana.

(Izvor:B92)

Pogledajte još