Cigarete ili ljubav: Šest razloga da ostavite pušenje

Iako je sam proces odvikavanja od pušenja vrlo težak, postoji veliki broj razloga zbog kojih bi to trebalo da učinite. Jedan od njih je i spasavanje veze do koje vam je stalo, jer ova nezdrava navika može negativno da utiče na vaš ljubavni život.

Vreme spavanja

Iako ste pušač koji dnevno popuši šest ili sedam cigareta, verovatno će vam cigaretni dim ostati u kosi. To može negativno da utiče na grljenje i razmenu nežnosti s voljenom osobom jer, na vašu žalost, duvanski dim se ne računa u mirise koji probuđuju seksualnu želju.

Odeća i nameštaj

Sasvim je sigurno da vaš partner ne želi da mu odeća ili nameštaj pokupe miris dima. Osoba kojoj smeta nikotinski smrad zasigurno neće biti oduševljena što stalno mora da pere veš ili čisti i osvežava prostor.

Bolest

Ljudi koji puše nalaze se pod većim rizikom za bolesti srca, pluća i drugih ozbiljnih problema, a činjenica je da se pušači i razbolevaju češće. Možda će u početku voljenoj osobi biti drago da se brine o vama, ali stalne prehlade i vaša prikovanast za krevet mogu joj postati zamorni. Jednostavno prestanite da pušite i izbegnite mnoge boljke.

Seksualna izdržljivost

Kao što je i dokazano mnogim istraživanjima, seksualna izdržljivost kod pušača se s vremenom smanjuje. Uzdasi i česte pauze u zahtevnim pozama tokom seksa mogu dovesti do frustriranosti i smanjenja seksualne aktivnosti – ostavljajući oba partnera bez vrhunskog užitka.

Kontracepcija

U uputstvima za korišćenje raznih vrsta oralne kontracepcije za žene navodi se da one iznad 25 godina nikako ne bi trebale da puše dok koriste ovaj vid zaštite od neželjenog začeća. Postoje dokazi da pilule za kontracepciju mogu da uzrokuju srčane probleme ako ste pušač. Zato nemojte rizikovati i držite se tableta pre nego cigareta.

Dugovečnost

Ako ste srećne ruke i najzad pronađete osobu s kojom zaista želite da ostanete i provedete ostatak života, vi verovatno želite da imate dug i srećan brak, zar ne? Međutim, rizik smrtnosti od raka pluća kod pušača povećao se u posljednjih nekoliko godina. Nastavite li da pušite, rizikovaćete životno vreme u kom ćete moći da uživate zajedno.

(Izvor: Telegraf.rs )

Pogledajte još