fbpx

Sud u Strazburu odbio žalbu Srbije u korist veterana, država plaća 300 miliona evra

Kako je Tanjugu rekao predsednik Saveza udruženja boraca 90-99. godine Dušan Nikolić, procenjuje se da će ta presuda obuhvatiti preko 100.000 veterana, jer samo taj savez okuplja oko 140.000 boraca.

Oni će, kako kaže, od države tražiti isplatu najmanje 240.000 dinara po borcu, koliko je svojevremeno, prema jednoj odluci vlade, isplaćeno veteranima Topličkog okruga, sa pripadajućom kamatom od 2008. godine.

To znači da bi Srbija vetarnima mogla da isplati oko 300 milona evra.

Nikolić, inače Leskovčanin, kaže da veterani ne nameravaju da "lome kičmu državi" i da su spremi na svaki dogovor sa Vladom Srbije oko dinamike i načina isplate duga.

- Rokovi počinju da teku od danas, a o načinu i dinamici isplate razgovaraćemo sa predstavnicima Vlade Srbije Srbije i pritom ćemo imati puno razumevanje za državu - kaže Nikolić, ali dodaje da su ih na tužbu protiv države naterali "nesavesni političari" koji, kako kaže, svojevremeno nisu imali razumevanja za njihove zahteve.

Ratni veterani su pre četiri godine u više navrata protestovali u svojim mestima, a dolazili su i u Beograd gde su ispred zgrade Vlade Srbije provodili po nekoliko dana i noći.

Nikolić kaže i da će to biti samo "prvo poluvreme" pregovora sa državom, a u drugom će, dodaje, ratni veterani tražiti hitno donošenje zakona koji će regulisati status boraca veterana, ratnih vojnih invalida i poginulih jer kaže da više niko od njih nije spreman da dozvoli da ti ljudi žive "od kontejnera".

Savez udruženja boraca 90-99 Republike Srbije okuplja borce veterane iz 12 gradova u Srbiji, rekao je Nikolić.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.