ITF: Australija predala, Indija u baražu

BEOGRAD, 25. aprila 2009. (Beta) - Međunarodna teniska federacija (ITF) dodelila je Indiji učešće u baražu za plasman u Svetsku grupu Dejvis kupa, pošto je reprezentacija Australije zbog bezbednosnog rizika odbila da igra u Čenaju.

"Odlukom da ne pošalje tim na susret sa Indijom Australija je predala meč. Indija je proglašena pobednikom i plasirala se u baraž za dopunu Svetske grupe Dejvis kupa", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ITF-a.

Teniski savez Australije je danas ocenio da je put u Čenaj "neprihvatljivo rizičan" i zatražio da se mesto održavanja meča promeni.

ITF je juče već odbio prvu žalbu Australije i odobrio da se meč, koji je trebalo da bude odigran od 8. do 10. maja, igra u Čenaju.

Odluku da ne odustaje od igranja u Čenaju ITF je danas još jednom potvrdio i naveo da je procenu bezbednosnog rizika u Indiji, a zbog dodatnog zahteva Teniskog saveza Australije, uradila i nezavisna savetodavna kompanija "Oliv grup" (Olive Group).

Predsednik Teniskog saveza Australije Džef Polard ranije je objavio da će reprezentacija njegove zemlje bojkotovati meč sa Indijom.

ITF je zato saopštio i da će naknadno odlučiti o mogućoj kazni za Australiju. Pravila Dejvis kupa nalažu da se tim koji je posle žreba odustao od takmičenja suspenduje na godinu dana i kazni sa 100.000 dolara.

Uzrok za brigu Australijanaca, koji su 28 puta osvojili Dejvis kup, jeste taj što se izbori u Indiji završavaju tri dana posle predviđenog teniskog meča. Indijsko kriket prvenstvo već je premešteno u Južnu Afriku zbog mišljenja da bi izbori mogli da oslabe obezbeđenje.

"ITF nam nije ostavio drugu opciju. Veoma smo razočarani. Dejvis kup je za nas vrlo važan, ali neke stvari su bitnije od tenisa", rekao je Polard i ocenio da bi jednogodišnja suspenzija ili preseljenje u niži rang takmičenja bila preoštra kazna za Australiju.

"Očekujem mnogo, mnogo manju kaznu, jer je ovo zaista neprihvatljiv rizik. Bilo kakve sankcije bi bile neprikladne", istakao je Polard.

Pogledajte još