Francuska: Homoseksualci se mogu venčavati i usvajati decu

0

Poslanici francuske skupštine usvojili su u utorak nacrt zakona kojim se dozvoljava venčanje osoba istog pola i istovremeno im se daje pravo da usvajaju decu. Izglasan je i član zakona kojim se ova venčanja dozvoljavaju strancima, zbog čega je opozicija skrenula pažnju da će Francuska ubuduće biti zemlja “bračnog turizma”.

Glasanje je obavljeno posle velike debate u javnosti i skupštini. Poslanici su žučno raspravljali desetak dana, ukupno 110 sati, ponekad i po čitavu noć.

Prvi put posle 2004. godine parlament je zasedao i vikendom. Iako je uložila čak 4.999 amandmana, opoziciona desnica nije sprečila vladajuće socijaliste da proguraju zakon koji je bio jedan od njihovih predizbornih prioriteta. Nisu uspeli da se izbore ni za referendum u vezi s ovim istorijskim činom.

Ovim je pređena tek jedna etapa, jer o svemu, počev od 2. aprila, treba sa se izjasni i senat, pre nego što predlog zakona bude vraćen skupštini na definitivno usvajanje. Iako je najavljeno da će biti “prebega” glasova iz tabora u tabor – jer ima i levičara koji su protiv gej-venčanja, baš kao i desničara koji su “za” – raspored snaga u francuskoj skupštini i senatu je takav da vlast praktično nema nikakvih smetnji da konačno usvoji zakon.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.