Pala vlada Bosne i Hercegovine

Sa 58 glasova za, 26 protiv i šest uzdržanih, Vlada Federacije BiH, u kojoj ima osam ministara iz SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak, izgubila je poverenje nove parlamentarne većine koju čine SDP, SBB, HDZ i HDZ 1990, javlja RTS.

Na taj način, do izbora nove vlade, ministri sa premijerom Nerminom Nikšićem radiće u tehničkom mandatu i sa znatno ograničenim ovlašćenjima.

Poslanici parlamentarne većine, naveli su u zahtevu za smenu Vlade, da njen sastav ne odgovara parlamentarnoj većini u Zastupničkom domu, da ne odražava većinsku volju građana i naroda izraženu na opštim izborima iz 2010.

Takođe, naveli su i da vlada ne izvršava kvalitetno i u celini javne interese građana, da članovi vlade ne prisustvujuju sednicama Parlamenta Federacije BiH i ne učestvuje u parlamentarnoj debati.

Nova parlamentarna većina navela je i to da osam ministara iz SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak opstruiše rad vlade na pitanjima od opšteg interesa građana Federacije jer ne prisustvuju sednicama.

Zaključeno je da do izbora nove, ova Vlada Federacije BiH ne može donositi odluke o dodatnim zaduženjima i trošenju federalnog novca kao ni vršiti nova imenovanja, prenosi portal klix.ba.

RTS

Pogledajte još