fbpx

Tomislav Nikolić prvi govori u UN o Hagu

Debata je zakazana za 10. april u Njujorku.

Ukoliko se za raspravu prijavi predsedavajući predsedništva BiH Nebojša Radmanović, on će govoriti drugi, a treći će biti predsednik Ruande.

Zatim slede predstavnici ostalih država članica UN i posmatrača, a prema informacijama koje imaju "Novosti" interesovanje za debatu su pokazale Rusija, Kina, SAD, EU, Brazil, Južna Afrika, Kenija...

Na adrese članica UN u utorak su otišla pisma-pozivi za učešće u diskusiji, čime je počela formalna priprema ove sednice. Nju je još u novembru inicirao predsednik GS UN Vuk Jeremić posle oslobađajuće odluke Žalbenog veća Haškog tribunala za hrvatske generale Ante Gotovinu i Mladena Markača. U pozivima se članicama UN obrazlaže tema diskusije i njen format, a posle Nirnberškog procesa, ovo će biti prvi put da se učinak međunarodnog krivičnog pravosuđa stavlja na raspravu u otvorenom formatu GS.

Uvodne reči 10. aprila imaće generalni sekretar UN i predsednik GS UN. U prepodnevnom delu govoriće predstavnici država članica UN i visoki predstavnici sudova. Poziv je upućen Međunarodnom krivičnom sudu, kao i sudovima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu. U popodnevnom delu biće dva panela pod nazivom: ”Pravda” i ”Pomirenje”. Na njima će i publika moći da postavlja pitanja, a učesnici će biti istoričari, predstavnici udruženja žrtava, visoki bivši funkcioneri Tribunala.

Predsednik GS UN Vuk Jeremić ocenio je, za "Novosti", da pripreme za javnu raspravu teku dobro.

Uloga predsednika GS, kako navodi, bila je da izabere temu i obezbedi najvišu svetsku pozornicu, kao i da ono što bude izrečeno u raspravi postane zvanični dokument UN.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.