Danas sastanak patrijarha i predsednika: Crkva traži radnu grupu za očuvanje svetinja na Kosovu

- Srpska pravoslavna crkva će predložiti da u tu radnu grupu uđu predstavnici međunarodne zajednice, SPC i kosovskih institucija, koji bi imali obavezu da rade na očuvanju baštine Crkve na Kosovu i Metohiji - najavili su sagovornici “Blica” iz Crkve.

Ta radna grupa trebalo bi da poštuje ustrojstvo, hijerarhiju, ali i sve aktivnosti SPC dok bi istovremeno bila odgovorna za zaštitu imovine SPC kako u okolini manastira, tako i na celoj teritoriji KiM.

U vrhu SPC kažu da ne idu kod predsednika Nikolića sa kritikama postojeće državne platforme o Kosovu i Metohiji „već u nadi da će se doći do najboljeg rešenja“.

U kabinetu Tomislava Nikolića su rekli da će teme današnjeg sastanka predsednika Srbije i patrijarha Irineja biti Milanski edikt i nastavak izgradnje Hrama Svetog Save, kao i da neće biti reči o rezoluciji o Kosovu.

- Patrijarh neće doneti predlog izmene dela rezolucije koji se odnosi na Srpsku pravoslavnu crkvu - kažu u Predsedništvu.

- Model da SPC na KiM ima položaj kao i Vatikan nije najkorisnije rešenje, jer je status Vatikana drugačiji od SPC na KiM. Takav status bi bio održiv samo kada bi se SPC nalazila u prijateljskom okruženju. Nažalost, na KiM nije takva situacija - kažu u vrhu SPC.

- Položaj SPC i njena imovine već sada se tretiraju u nekoliko kosovskih zakona. Svedoci smo da je Crkva ugrožena i zbog toga moraju da postoje trajne garancije, a njih jedino može da pruži i međunarodna zajednica - naveli su sagovornici iz SPC.

U Crkvi kažu da ipak još nije precizirano koji će se model sporazuma pronaći kada je reč o zaštiti SPC na KiM, kao i da bi o tome najpre trebalo da se dogovore predstavnici države i SPC.

Na sednici Sinoda SPC, održanoj prošlog četvrtka u Prizrenu, bilo je reči o problemima sa kojima se Crkva suočava na prostoru KiM, kao i o merama koje SPC treba da preduzme kako bi se obezbedila bolja zaštita naroda, svetinja i kulturne baštine.

O tome je patrijarh razgovarao i sa Srbima sa severa Kosova.

(Izvor:Blic)

Pogledajte još