Studentkinja napravila prve eko-farmerke na svetu: Mekane a od drveta?!

Mnogi bi pomislili da su eko-farmerke od drveta tvrde i neudobne. Međutim, situacija je sasvim suprotna, tvrdi za "The Daily Mail" Don Elams (29) koja svoje doktorske studije završava na Heriot-Vots Školi za tekstil u Gelašilsu u Škotskoj.

Ova mlada modna dizajnerka i naučnica o svojoj kreaciji napravljenoj od pulpe eukaliptusa koja se upreda u konac kaže:

- Ne cepaju se, a mekane su kao bilo koje druge pantalone.

Troškovi izrade eko-farmerki iznose svega oko 31 evra.

Inspirisana idejom mode zasnovane na etici, Don se dosetila da bi mogla da napravi farmerke koje bi bile u skladu sa ekološkim standardima i za čiju izradu bi bila potrebna samo jedna petina vode, energije i hemijskih sredstava koji su neophodni za izradu klasičnih farmerki.

- Od drveta pravimo kašu nalik na kafu i pretvaramo je u beli končasti materijal, koji kasnije upredamo u konac. Pre nego što od njega sašijemo farmerke, materijal izgleda kao najobičnija tkanina, ali je mekši od pamuka i samim tim veoma prijatan za nošenje. Mislim da je baš otkačeno što su napravljene od drveta. Zaista verujem da je to dobar proizvod, koji bi trebalo da nađe svoje mesto na tržištu - kaže Don za "The Daily Mail".

U eko-farmerkama nema opiljaka od drveta, pa tako ni opasnosti da povrede vlasnika. Takođe, one su dobile sve sertifikate da ne ugrožavaju zdravlje i bezbednost, a Don očekuje da će njena kreacija uneti revoluciju u proizvodnju pre svega zbog velike uštede vode i smanjenja emisije ugljen-dioksida u atmosferu.

Pogledajte još