Dačić: Do kraja godine Srbija na beloj šengen listi

BEOGRAD, 26. aprila 2009. (Beta) - Srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je gotovo izvesno da će Srbija do kraja godine biti stavljena na belu šengen listu i da će građani moći da putuju bez viza u zemlje obuhvaćene šengenskim sporazumom.

"Gotovo je izvesno da će Srbija do kraja godine ne samo dobiti pozitivnu ocenu od strane Evropske komisije i Evropskog parlamenta, nego da će i formalno biti doneta odluka o viznoj liberalizaciji, odnosno stavljanju Srbije na belu šengen listu", rekao je Dačić u intervjuu agenciji Beta.

On je istakao da je ta odluka političko pitanje i da će o ukidanju viza za građane Srbije odlučivati savet ministara unutrašnjih poslova zemalja EU koji će sagledavati bezbednosna pitanja vezana za kontrolu granica i sprečavanje ilegalnih migracija, kao i borbu protiv trgovine ljudima, korupcije i organizovanog kriminala.

Dačić je istakao da su zvaničnici EU u dosadašnjim razgovorima izrazili zadovoljstvo napretkom Srbije u ostvarivanju obaveza iz takozvane mape puta ka viznoj liberalizaciji i da očekuje pozitivan izveštaj ekspertskih misija Evropske komisije tokom maja.

Pogledajte još