Stručnjaci našli dokaze: Gej po rođenju, ne po opredeljenju

Skeniranjem mozgova homoseksualaca i heteroseksualaca dokazano je da se seksualno opredeljenje osobe određuje već u materici.

Naučnici već duže vreme primećuju da postoji dosta razlika u određenim kognitivnim sposobnostima kod homoseksualnih ljudi oba pola. Međutim, sada je prvi put upotrebljen skener mozga da bi se utvrdio uzrok tih razlika.

Istraživači Instituta Karolinska u Švedskoj skenirali su mozak 90 zdravih homoseksualnih i heteroseksualnih odraslih osoba. Prilikom snimanja merena je veličina obe polovine mozga, piše "Novi magazin".

Pročitajte još: Francuska: Homoseksualci se mogu venčavati i usvajati decu
Poslanici francuske skupštine usvojili su u utorak nacrt zakona kojim se dozvoljava venčanje osoba istog pola i istovremeno im se daje pravo da usvajaju decu.

Nalazi ukazuju da lezbijke i strejt muškarci imaju istu određenu “asimetriju” u veličini polovina mozga, dok heteroseksualne žene i gej muškarci nemaju nikakve razlike u moždanim hemisferama. Drugim rečima, mozgovi gej muškaraca više su nalik mozgovima strejt žena, a mozgovi lezbejki su više nalik mozgovima strejt muškaraca.

Tokom istraživanja uočene su razlike u još jednom delu mozga, u amigdali. Kod heteroseksualaca i gej žena ima više nervih konekcija u desnom delu amigdale, dok kod strejt žena i gej muškaraca ima više nervih konekcija na levoj strani amigdale.

Tim istraživača zaključio je da ove razlike ne mogu da se “steknu životom i nauče” već da nastaju pre ili nakon rođenja.

Doktor Kazi Rahman sa odeljenja kognitivne biologije na Univerzitetu Kvin Meri u Londonu, smatra da su ove moždane razlike nastale u ranoj fazi razvoja fetusa. Prema njegovim rečima, istraživanje bez sumnje dokazuje da se čovek rađa sa određenim seksualnim opredeljenjem i da neko ne može da postane gej svojim izborom.

On smatra da je amigdala važna zbog toga što daje “orijentaciju” ili smer ostatku mozga pri emotivnom stimulusu. Drugim rečima, moždana mreža koja određuje seksualnu orijentaciju slična je između gej muškaraca i strejt žena , odnosno između gej žena i strejt muškaraca.

(Vanesa Marčeta-Novi magazin)

Pogledajte još