Preminuo Mića Orlović (VIDEO)

Legendarni novinar rođen je u Valjevu 28. maja 1934. godine.

Orlović je završio Valjevsku gimnaziju i Filološki fakultet u Beogradu, a tokom studija je radio kao sportski novinar. Bio je standardni reprezentativac studentske košarkaške reprezentacije Jugoslavije koju je tih godina oformio i sa uspehom vodio Ranko Žeravica.

Odrastao je u Prištini i Valjevu zajedno sa mlađim bratom Draganom koji se kasnije takođe bavio novinarstvom i jedno vreme bio urednik dnevnog lista "Politika Ekspres".

Na programu Radio Beograda prvi put se oglasio 15. oktobra 1957. godine kao reporter sa fudbalske utakmice OFK Beograd - Napredak Kruševac.

Početkom maja 1958. godine, Mića Orlović je u toku gostovanja velikana pozorišne scene iz Beograda Marije Crnobori i Ljubiše Jovanovića u Zagrebu, učestvovao u realizaciji prvog televizijskog prikaza u okviru razmene TV novinara Beograda i Zagreba.

Televizija Beograd je 28. avgusta 1958. godine emitovala prvi TV Dnevnik informativno-političkog programa čiji je voditelj bio Mića Orlović.

Pogledajte špicu TV dnevnika...

.

"Bio sam klinac, ali klinac sa već bogatim radijskim iskustvom, pa nisam imao tremu. Sam sebi sam objasnio da je kamera stakleni prozor kroz koji ću da gledam, tražeći pogledom moje kamermane. Bio je to dobar potez, jer sam se tako opustio i imao utisak da se zaista obraćam svojim gledaocima. Prenos je završen bez ijedne greške", rekao je jednom o tom iskustvu Orlović, prenosi RTS.

Profesionalni novinar je bio od 1956. godine, a urednik od 1967. godine.

Napravio je više od 170 reportaža, kao i 300 intervjua, preko 200 TV reportaža, 80 radio emisija i 1300 TV emisija.

Učestvovao je u realizaciji dva kviza, „Ginis“ i „Istorija srpskog naroda“.

Dva puta se ženio, a iz prvog braka ima jednu ćerku.

(RTS, Tanjug)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.