Skandal zbog konjskog mesa: I Nemačka prijavila sumnjiv slučaj

Ovo je još jedan slučaj u uslovima kada je skandal u vezi sa konjskim mesom prodavanim kao govedina uzdrmao Evropu.

Nemačka je kasno sinoć, putem evropskog sistema brzog upozorenja, obaveštena da postoje sumnje da su pogrešno označene smrznute lazanje unete u tu zemlju, prenosi agencija Frans pres.

Takve lazanje su isporučene makar jednom trgovcu u državi Severna Rajna-Vestfalija, na zapadu zemlje, čije vlasti u ovom trenutku utvrđuju da li je taj proizvod povučen iz prodavnica, saopštila je portparolka nemačkog ministarstva za zaštitu potrošača.

"Takođe mora biti utvrđeno da li se u tim proizvodima zaista nalazi konjsko meso", rekla je ona na vladinoj redovnoj konferenciji za štampu.

Zvaničnici u Severnoj Rajni-Vestfaliji ukazali su da je kontrolom dokumenata utvrđeno da su proizvodi došli od distributera iz Luksemburga, "koji je osumnjičen za kršenje propisa u obeležavanju konjskog mesa"

Ministri poljoprivrede Evropske unije pozvani su danas na hitan sastanak u Briselu, kako bi postigli jedinstven odgovor na aferu oko konjskog mesa, nakon što je Francuska postala druga članica EU, koja je posle Velike Britanije, pronašla konjetinu u proizvodima za koje je označneno da sadrže goveđe meso.

(B92, Tanjug)

Pogledajte još