Nove analize: Još dokaza za "originalnu" Mona Lizu

Analize su sproveli Alfonso Rubino, italijanski stručnjak za "svetu geometriju" (umetničku formu) i švajcarski Federalni institut tehnologije u Cirihu.

"Kada ove nove rezultate dodamo postojećim naučnim studijama, verujem da će svako shvatiti da postije dokazi da se radi o Leonardovom delu", kazao je predstavnik pomenute fondacije, prenosi Rojters.

Zaključak do kog je došao Rubino, poznat po detaljnom proučavanju Leonardovog crteža "Vitruvijanski čovek", jeste da se geometrija slike, na kojoj je prikazana oko 10 godina mlađa žena od one sa portreta u Luvru, poklapa s Leonardovom geometrijom.

Ciriški institut je pomoću karbonskog datiranja ustanovio da je platno naslikano između 1410. i 1455. i da ne može biti kopija sa kraja 16. veka kako su pojedini stručnjaci tvrdili.

Prethodne analize poteza četkicom pokazale su i da su obe slike delo jednog te istog umetnika.

Slika, za koju se veruje da je nastala u Firenci, tj, pre nego što je Leonardo 1506. napustio Italiju, nešto je šira od one u Parizu i prikazuje ženu u gotovo identičnoj pozi, istog enigmatičnog osmeha i sličnih proporcija kao i na čuvenom portretu.

Kako prenosi Rojters, slika "mlađe" Mona Lize pronađena je 1913. u jednom dvorcu u Engleskoj gde je čuvana 150 godina.

(B92, Tanjug)

Pogledajte još