Pantić: ANA će da izvede napade na KFOR i Euleks i da okrivi Srbe

Zamenik direktora Vladine kancelarije za KiM Krstimir Pantić ocenio je u razgovoru za Telegraf da je situacija u pokrajini trenutno mirna, ali zabrinjavajuća i napeta.

"Strahujemo da će se situacija i dalje pogoršavati jer imamo saznanja da će teroristička organizacija ANA (albanska nacionalna armija) izvesti neki napad na severu pokrajine, gde bi žrtve trebalo da budu pripadnici KFOR-a ili Euleksa, a onda za to bili optuženi Srbi"
, upozarava Pantić.

On naglašava da bi takav incident bio povod za intervneciju, odnosno okupaciju severa pokrajine od strane kosovskih bezbednosnih snaga, Kfora i Euleksa u cilju konačnog stavljanja severa pod kontrolu, čime bi Srbi bili dovedeni pred svršen čin. Izbor bi bio ili nasilno integrisanje u albanske institucije ili napuštanje vekovnih ognjišta.

"Ovo je upozorenje i Kforu i Euleksu, da i mi imamo određena saznanja šta može da se desi. Ukoliko dođe do nepovoljnog razvoja situacije, odgovornost će snositi Kfor i Euleks, kojima su povereni mandati da osiguraju mir i bezbednost na čitavoj teritotiji Kosova i Metohije."

Pantića, kako je rekao “posebno zabrinjava činjenica da je novi šef misije Euleksa nekada već boravio na Kosovu kao pomoćnik Vilijama Vokera”.

"Novi šef Euleksa bio je u Račku kada se desio sukob između pripadnika policije i vojske sa albanskim teroristima i on je bio jedan od onih koji su pisali zapisnik o tome da je srpska strana napravila masakr"
, podsetio je Pantić.

(Telegraf)

Pogledajte još