U 28 uzoraka mleka u Srbiji visok nivo kancerogene materije

„Sumnjivost tih uzoraka ne mora se nužno odnositi na prisustvo aflatoksina M1, koji je kancerogen, pa se iz ovog razloga rade precizniji testovi i detekcija tog konkretnog mikrotoksina“, navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da će, ukoliko dalje analize dokažu prisustvo aflatoksina M1 u nekom od uzoraka u kojima je aflatoksin u granično dozvoljenim vrednostima, Ministarstvo poljoprivrede objaviti o kojem mleku i kojim proizvođačima je reč i naložiti da se prema njima sprovedu mere u skladu sa zakonom.

Ispitivanje prisustva aflatoksina, koji oštećuje jetru i izaziva rak, u mleku na tržištu Srbije počelo je prethodnog vikenda, nakon što je hrvatsko ministarstvo poljoprivrede krajem prethodne sedmice, zbog prisustva aflatoksina, naredilo povlačenje iz prodaje četiri vrste trajnog mleka koje proizvode zagrebački „Dukat“ i varaždinska „Vindija“.

Iz Ministarstva poljoprivrede ranije su naveli da mleko koje je u Hrvatskoj povučeno iz prodaje nije uvezeno u Srbiju, kao i da je nakon ispitivanja utvrđeno da je mleko „dukat“ uvezeno u Srbiju iz Bosne i Hercegovine bezbedno.

Aflatoksini su toksični produkti plesni Aspergillus flavus, kojih može biti u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane. Stručnjaci navode da aflatoksini oštećuju jetru i druge organe i izazivaju rak jetre. Inače, američka Agencija za hranu i lekove (FDA) smatra da u hrani ne sme biti nimalo ove supstance.
Kurir

Pogledajte još