Najskuplji pas na svetu umro tokom zatezanja lica

Vlasnik psa, poznat samo kao “gospodin Ju” platio je 160 evra kako bi njegov ljubimac dobio operaciju zatezanja lica u pekinškoj veterinarskoj klinici.

PROČITAJ I: Najskuplji pas na svetu: Tibetanski Mastif izgleda kao zver!

Pas je umro na operacionom stolu 20 minuta nakon početka zahvata. Gospodin Ju kasnije je otkrio da je njegov pas umro od srčanog udara, zbog komplikacija sa anestezijom.

On sada tuži kliniku za 100.000 evra koliko je navodno platio svog tibetanskog mastifa, budući da je to najskuplja rasa na svetu.

Gospodin Ju koji ima uzgajivačnicu u Pekingu rekao je: “Ako moj pas izgleda bolje, vlasnici ženki će davati više novca, kako bi se on pario s njihovim ljubimicama”.

Rasa je postala najskuplja na svetu 2011. nakon što je jedan kineski vlasnik rudnika uglja potrošio gotovo 120.000 evra na jednog psa. Ipak, rekord je oboren prošle godine kada je mužjak pod imenom Emperor prodat za oko milion evra.

Tibetanci veruju da psi imaju duše monaha koji nisu bili dovoljno dobri da se reinkarniraju kao ljudi ili odu u Šambalu – raj.

Osim što su skupi, tibetanski mastifi zahtevaju jako mnogo nege.

Vlasnicima je potrebna velika kuća, budući da neki primerci mogu imati i više od 100 kilograma.

(old_image)

Njihova ishrana sastoji se od piletine i junetine začinjene morskim krastavcem i puževima abalonima.

Vlasnici ovih pasa bili su kraljica Viktorija, kralj Džordž IV i Džingis Kan, koji je navodno sa 30.000 pasa u svojoj vojsci uspeo da osvoji zapadnu Evropu.

Tibetanski mastif može da živi oko 14 godina i retko boluje od genetskih bolesti.

Smatra se da je počeo genetski da se razlikuje od vuka pre 58.000 godina.

Pogledajte još